– Jeg gleder meg litt, sier en snart 14 år gammel, finpyntet jente – én av de 14 som troppet opp på Leie for å bli døpt på lørdag.

Verken jenta eller lillebroren på snart 13 er døpt fra før, men begge er fast bestemt på å konfirmere seg i kirken. Dermed ble det drop in-dåp på søskenparet, som ikke hadde lyst til å stille med navn og bilde i avisa.

Vil konfirmere seg

– Jeg skal konfirmere meg neste år og vil bli konfirmert i kirken. Det er jo tradisjonen, sier 14-åringen. Som kan fortelle at det ikke akkurat var noen impulsivt valg, selv om de valgte dropp inn-arrangementet. Hun har lenge vært bestemt på å bli døpt for å bli konfirmert.

Også en 18 år gammel jente, heller ikke hun hadde lyst til å stille på bilde, var blant dem som ble døpt på lørdag.

– Jeg vet ikke helt sikkert hvorfor jeg ikke ble døpt som liten – det ble kanskje aldri tid, sier 18-åringen, som var veldig klar på én viktig årsak til at hun tok skrittet akkurat lørdag:

– Betyr mye for mormor

–Jeg er veldig glad i mormoren min og vet at dette vil bety veldig mye for henne. Dette blir spennende. Det er jo en opplevelse jeg aldri har hatt før, sier hun.

Sogneprest Trond Pladsen er på ingen måte overrasket over at dropp inn-arrangementet ble en suksess.

– Det er veldig hyggelig. Det betyr at vi treffer noe hos en del. Dette gjør det kanskje enklere for mange. Men jeg er ikke overrasket. Jeg har jo snakket med kirker andre steder i Norge som har gjort det samme, sier Pladsen med henvisning til at dropp inn-dåp har vært en suksess i andre byer hvor det har vært arrangert – deriblant i Sarpsborg.

Meldte seg på forhånd

Dropp inn og dropp inn, forresten. Av dem som møtte opp lørdag, hadde 12 av dem kontaktet kirken på forhånd og meldt sin ankomst.

– Dette er folk som har planlagt dette lenge, sier Pladsen.

Som sammen med prest Morten Zakariassen hadde med seg et stort lag av hjelpere til den store dåpsdagen i Gamle Glemmen – av både ansatte og frivillige. Blant annet hadde teamet sørget for å dekke på til skikkelig dåpsfest med kaffe, kaker og saft i Kirkestua.

De fleste av de nydøpte er fra Fredrikstad-området, men det «droppet inn» også folk fra Halden og Sarpsborg.

Ikke dropp inn-neste helg!

Før helgen kom det ferske tall fra Borg bispedømme, som viser at trenden med at færre døpes fortsatte i fjor. Da ble 3.527 personer i hele bispedømmet døpt. Det er en nedgang på åtte prosent sammenlignet med 2012, da 4.408 i bispedømmet ble døpt. 

PS: Ved en beklagelig glipp sto det i papiravisen til Fredriksstad Blad på lørdag at dropp inn-dåpen skal arrangeres neste lørdag. Dette skyldes at en sak fra forrige uke kom på trykk uten at opplysningen «neste lørdag» var endret. Fredriksstad Blad beklager glippen – og må presisere at det ikke er dropp inn-dåp i Gamle Glemmen kirke lørdag 24. mars!