– Det er ikke et stort problem. Men det skjer jo. Og hvis vi ikke tar tak i det, er det det samme som å lukke øynene.
Det sier Henning Holm, produktdirektør i Evo Fitness. Kjeden har tre sentre i Østfold; i Moss, Fredrikstad og på Greåker.

Jobber med antidoping

I forrige uke ble det arrangert et seminar om anabole steroider og andre dopingmidler i Onsøy rådhus. Arrangører var politiet, Antidoping Norge og Fredrikstad kommune.
Fredriksstad Blad skrev flere artikler om temaet. Det ble blant annet omtalt at mange som begynner å misbruke anabole steroider, kommer i kontakt med miljøet på treningssentre.
En undersøkelse fra Stavanger viser at fem til ti prosent av misbrukerne tar dopingmidlene på helsestudio. Og opptil femti prosent av misbruket skjedde på såkalte «nøkkelkort-sentre», studioer uten bemanning.
Evo Fitness er ett av flere slike sentre i Fredrikstad.
– Bortsett fra personlige trenere har vi ikke resepsjonist eller andre som bemanner lokalene. Da kan det være lett å få «feil» type medlemmer som ikke behandler senteret og andre medlemmer så bra. Derfor jobber vi mye med antidoping og har stort fokus på det, forteller Henning Holm.

Bekymring

Evo Fitness deltar i programmet «Rent senter» i regi av Antidoping Norge. Medlemmene forplikter seg til å ikke bruke dopingmidler. Hvis man blir mistenkt om å likevel gjøre det, kalles man inn til samtale.
– Vi tilbyr da en dopingtest. Dersom vedkommende tester positivt eller nekter å ta testen, blir han eller hun utestengt, sier Holm.
Det samme skjer hvis medlemmet ikke kommer til samtalen.
I tillegg til å forplikte seg til nulltoleranse for doping oppfordres medlemmene til å melde ifra hvis de ser eller hører noe om det på senteret. Kjeden sendte nylig ut en sms til kundene i utvalgte distrikter for å minne dem på dette.
– Smsen gikk til medlemmer i områder der vi har spesiell grunn til å være bekymret. Østfold var ett av disse stedene, opplyser Holm.

– Hvilepute

Av 1.500 østfoldinger som fikk meldingen, har fem henvendt seg tilbake til kjeden.
– Det er ikke mange, men det er noen. Da må vi ta tak i det, fremholder han.
En rask sjekk på nettsidene til andre treningssentre i Fredrikstad viser at mange er medlem av Antidoping Norge. Holm er likevel ikke overbevist om at det har effekt.
– Jeg tror det er en hvilepute, at mange ikke gjør noe med problemet utover dette. Doping er et større problem enn mange tror, sier han.