Det var mandag denne uken at krimsjefen gikk ut og støttet sin svenske kollega, narkopolitimannen Lennart Karlson, som i avisen Bohusläningen tok til orde for at legaliseringstilhengerne må sette seg bedre inn i virkelighetens grusomheter når det gjelder debatten rundt totalforbudet mot narkotika.

– Argumentene for å avkriminalisere narkotika er et hån mot de liv vi førsøker å redde. De som vil legalisere bør se helvetet først, mener Lennart Karlson, som arbeider for Citypolisen i Stockholm.

Prestbakken fulgte opp sin svenske kollega med å si dette til f-b.no mandag:

– De som arbeider for legalisering kjenner nok ikke virkeligheten. Det er en ganske grusom hverdag der ute, og visste folk flest om hvor ille det er, ville de fleste tenke seg om to ganger før de ville gått inn for å gjøre narkotika lovlig, sier krimsjef Ivar Prestbakken.

– Faller på sin egen urimelighet

Utspillet provoserer Knutsen.

– En ting er at jeg enkelt kunne plukket argumentene til krimsjefen fra hverandre, men en mer alvorlig sak er at han med sine politiske utspill forsøker å kneble en viktig samfunnsdebatt. Krimsjefens argumenter faller på sin egen urimelighet. Jeg, for eksempel, har selv vært en del av miljøet og kjenner nok forholdene bedre enn de fleste. Det å kriminalisere bruk av narkotika er respektløst overfor folk som allerede har en tøff hverdag, og har ingen positiv effekt, sier han.

Han sitter som leder i foreningen for human narkotikapolitikk. Foreningen ønsker blant annet en legalisering av rusmidler. Knutsen sitter også i den nasjonale gruppen til Helsedirektoratet som jobber med å utforme en såkalt overdosestrategi.

LES OGSÅ: – Andreas (21) døde av overdose fordi han ble sviktet

– Gammeldags

Han mener Prestbakken går tilbake i tid med sitt utspill i Fredriksstad Blad.

– For meg kunne dette utspillet like gjerne komme i 1972. Disse holdningene holder ikke fra en krimsjef i 2014, sier Knutsen.

Krimsjef Prestbakken sa mandag at den menneskelige siden av rusmisbruk er viktig i debatten.

– Mennesker som har gått på heroin i årevis kan kanskje bli hjulpet ved statlige ordninger. På den annen side rammer rusmisbruket mange fler enn bare rusmisbrukeren, ikke minst familien til vedkommende, det koster store beløp. Det er et omfattende problem som vi må bekjempe på mange måter, både i politiet og ellers i samfunnet. Løsningen er ikke å legalisere enda et rusmiddel.

– Er ikke politiet blant de som kjenner virkeligheten på gata best, Knutsen?

– Jeg mener at slike utspill viser at de ikke kjenner hverdagen til de som lever i dette miljøet godt nok, sier han.

– Men forstår du at politiet, som jobber med dette hver dag, har en annen holdning i debatten?

– Problemet er at argumentene ikke holder mål. Og det å hevde at vi på den andre siden av bordet ikke kjenner virkeligheten trekker hele debatten ned et hakk. Forbud umuliggjør forebygging slik vi ser det, sier han.

LES OGSÅ: – Ettervern som faktisk fungerer

– Kjenner miljøet

Krimsjef Ivar Prestbakken sier at Østfold-poltiet kjenner rusmiljøet godt.

– Vi jobber med dette hele tiden, og kjenner miljøet godt, sier Prestbakken.

Arild Knutsen i foreningen for human narkotikapolitikk kaller utspillet ditt for arrogant og gammeldags – hva tenker du om det?

– Det har absolutt ikke vært meningen å fremstå som arrogant. Jeg er veldig tilhenger av arbeidet foreningen for human narkotikapolitikk gjør, men jeg mener altså at å legalisere enda et rusmiddel ikke er en god løsning, sier han.