Treg start på juletresalget for Steinar Skaar

15 år i treets tjeneste: Hver eneste desember kommer Steinar Skaar fra Bergen til Fredrikstad for å selge juletrær.

15 år i treets tjeneste: Hver eneste desember kommer Steinar Skaar fra Bergen til Fredrikstad for å selge juletrær. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Juletresalget har gått litt tregt. Nå venter Steinar Skaar storinnrykk de siste dagene før julaften.

DEL

I 15 år har den blide bergenseren tilbrakt desembermåned i Fredrikstad, for å selge juletrær.

Her ute på Ørebekk er han innlosjert i en campingvogn, med utsikt til Mosseveien, den store oppblåsbare nissen, og radene av gran, som forhåpentlig er borte før julefreden senker seg.

– Det tok fire døgn før jeg fikk opp nissen i år, det var så mye vind. Jeg solgte noe i den perioden, men mye mindre enn antatt, forteller Steinar Skaar.

Uten den omfangsrike nissen vaiende med vindretningen, var det vanskelig for kundene å oppdage utsalget til Skaar. Det er flyttet et lite stenkast, på grunn av omleggingen av veien – arbeidet med den planlagte firefeltsveien fra Simo til Ørebekk er i gang.

– Ja, jeg hadde litt problemer med å finne det, bekrefter en av kundene som leter etter et tre denne lørdags formiddagen.

Dårlig vær = dårlig salg

Siste helg før julaften er det et jevnt sig av kunder. De tråkker seg forsiktig over den gjørmete bakken for å ta trærne i nærmere øyesyn. Det er ikke bare fraværet av den oppblåsbare nissen som har satt en brems på salget.

– Folk kommer mer konsentrert i år, på grunn av det dårlige været. Det tok av i går, da var det mye folk. Jeg regner med det samme i dag og i morgen, sier Skaar, som er forberedt på noe lavere omsetning i år enn tidligere.

– Vi tapte veldig mye de første dagene, på grunn av nissen og det dårlige været, sier han.

Edelgran er bestselgeren

– Har dere noe bra edelgran, spør en av kundene på vei inn i Skaars velorganiserte skog.

– Vi har bare bra edelgran, forsikrer Skaar muntert.

Edelgran er bestselgeren. Juletreselgeren sverger selv til denne sorten.

– Salget av plasttrær har vi ikke merket noe til. Folk her nede vil ha levende trær, sier Skaar, som har selgerjobben som en bigeskjeft.

Til daglig kjører han taxi i Bergen.

Utbyggingen av riksvei 110 er årsaken til at utsalget nå er flyttet. Skaar synes det er vanskelig å vurdere om prosjektet vil få konsekvenser for salget neste år.

– Det kommer an på hvordan det blir når veien er ferdig. Det går helt fint slik det er i dag, sier bergenseren, som regner med å tilbringe førjulstiden i Fredrikstad noen år til.

– Har jeg kommet meg helt til 15-års jubileum, så må jeg vel opp i 20 før jeg avslutter karrièren, sier han.

Artikkeltags