Gå til sidens hovedinnhold

Givergleden i julen øker i takt med behovet

Artikkelen er over 3 år gammel

Hvert år bidrar flere og flere privatpersoner til at andre skal få en fin jul. Det setter dem som organiserer givergleden pris på, for i takt med frivilligheten øker også behovet.

I Fredrikstad bugner det av muligheter til å bidra til at andre får en fin jul. De siste årene har flere bedrifter og privatpersoner kastet seg på med gaveinnsamlinger, pengeinnsamling og organisering av nødhjelp i julen.

Flere innsamlinger og organisasjoner er nye i bransjen, men de som har litt lenger fartstid kan fortelle at det ikke bare er givergleden som øker, men også behovet.

Leverer mat hele året

I 30 år har Frelsesarmeen på Torp, med Kari og Geir Lorentzen i spissen, delt ut mat til fattige i Fredrikstad. Arbeidet pågår hver uke gjennom hele året, men i julen kan husstander søke om litt ekstra mat til julemiddagen. Kari er diakonileder, og forteller at det hvert år blir flere som trenger hjelp.

– Denne julen har vi delt ut mat til 147 husstander, sier hun.

– Jeg fører statistikk hvert år. Tallene fra 2014 viser at det var 135 husstander og 312 personer som fikk mat det året. Av dem var det 145 barn. I år er det mange flere barn som får bistand fra oss, forteller hun.

Enorm økning

Lorentzen har også tall fra 1997 for hånden. For 20 år siden var det 24 husstander i Fredrikstad som fikk hjelp fra Frelsesarmeen på Torp. På 20 år har antallet økt med over 500 prosent.

 

– Behovet for hjelp øker jevnt hvert år, med unntak av 2015. Da gikk det litt ned, til 119 husstander. Julegrytene og pengegaver fra folk er den eneste inntekten vi har, og vi er helt avhengig av givergleden, sier Lorentzen.

– Heldigvis er folk fortsatt flinke til å gi. Vi får gaver og penger, og vi har i år hatt 21 frivillige som har jobbet med å distribuere maten, i tillegg til de 47 frivillige som står vakt ved grytene, legger hun til.

Rekordmange har meldt seg

Også hos Kirkens Bymisjon merker man at flere ønsker å bidra til en fin tid for dem som ikke gleder seg til jul. Per Christian Skauen, daglig leder hos fylkesadministrasjonen, forteller at det i år er rekordmange som har meldt seg til å jobbe på deres arrangement på julaften.

– Hvert år er vi nervøse for at vi ikke skal få tak i nok frivillige, men i år er det så mange som har meldt seg at vi ikke trenger å bekymre oss, forteller han.

Flere enslige

Han tror årsaken er at folk gjennom flere år har blitt kjent med arbeidet Kirkens Bymisjon gjør, og at flere ønsker seg en alternativ jul.

– Flere er enslige, og i stedet for å sitte alene på julaften tilbringer folk den med oss, avslutter han.

Kirkens Bymisjon har åpent fra klokken 15.30 på julaften. Da kan folk komme innom for mat og en hyggelig julefeiring. Det er ingen påmelding.

Kommentarer til denne saken