– Ja, jeg tror noen er skeptiske til en julemiddag uten kjøtt. Vi har jo en lang tradisjon for å spise gris på julaften. Hva er jula uten ribbe liksom, ler Anette Westgaard (37).
På Finn.no har samboerparet Westgaard og Andreas Bjørnebye (41) nemlig publisert en «annonse» hvor de spør om noen vil feire julaften hos dem på gården.
«Vil du ha noen å feire jul med i år?», lyder tittelen på annonsen.
Ikke bare salat og tørre bønner
Med nydelige bilder av alle dyrene skriver paret:
«Vi bor på en gård like utenfor Fredrikstad, med griser, kaniner, hester, geiter, ender, haner og en katt. Vi spiser ikke vennene våre, og derfor blir det ikke ribbe på julaften her i huset».
Gården er et fristed for dyrene. Noen av dem kommer fra gårder som er nedlagt, andre fra vanskjøtsel eller at de ville blitt slaktet om de ikke fikk flytte inn på Dale store gård.
Derfor blir det vegansk julemat. Vegankost innebærer at man kun bruker plantebaserte matvarer, og ikke animalske produkter som kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter.
Forskjellen mellom en veganer og en vegeterianer er at vegeterianeren spiser egg og meieriprodukter.
– Men ikke tro at det blir salatblader og tørre bønner. Vi vil vise at veganmat er fantastisk godt, sier Westgaard.
Invitasjonen vil ganske sikkert friste mange, for på gården har de to rundt 40 dyr – alle med navn!
På gården møter du nemlig grisene Frida, Fridtjof, Dolly, Pinky, Karen og Maja, geitebukkene Frank, Lillebukk, Sylvan, Ferdinand, Lillebror, Caramello og Brutus og geitene Syn, Sjavn, Sol, Gnist, Gnost, Ekko, Nora og Sara.
Her er hestene Molly, Delilah, Solan og Robin, kaninene Nusse og Binger'n, de fem endene AND-ers og jentene, samt hanemafiaen på sju haner.
Vil at flere skal få en fin jul
– Jeg er personlig veldig glad i julen og synes det er en fin høytid man skal dele med flest mulig. Men vi vet at det er mange som har det trangt økonomisk eller ikke har et sosialt nettverk, og derfor gruer seg til jul. Det er en vond tanke, og vi ønsker å bidra til at flere får en fin jul. Det er en verdifull mulighet vi har slik vi bor, sier Westgaard.
Paret har ingen idé om hvem de vil ha på besøk, det kan være barnefamilier, enslige, eldre og unge. Alle er velkomne.
– Det kan være hvem som helst. Man trenger selvfølgelig heller ikke være veganer, men kanskje man er nysgjerrig. Eller at man er veganer, og alle andre i familien spiser ribbe på julaften. Uansett kan vi love at det blir veldig god mat, sier hun.
«Om du er veganer, vegetarianer, fleksitarianer eller om du spiser kjøtt hver dag ellers, så spiller det ingen rolle for oss. Det eneste vi forventer, er at dere respekterer at julefeiringen her til gårds vil være uten animalske produkter», skriver paret på Finn.no.
Menyen er ikke helt spikret, men det ligger an til å blant annet bli vegisterkaker, vegansk ribbe og innbakt nøttestek.
– Om det kommer barn, tar også nissen en tur med gaver. Og dyrene blir selvsagt veldig glade når det kommer barn på besøk. Vi har også seks overnattingsplasser om noen kunne tenke seg å bli over, sier Westgaard.
– Kunne vært fulltidsjobb
Dette blir andre gang paret inviterer til julefeiring.
Det startet i fjor med samme etterlysning etter julegjester. Da fikk en veganer fra Trondheim plass, og det var han som fikk dem på tanken om en ren veganmiddag også i år.
– Det var «veganeren fra Trondheim», som vi bare kaller ham, som fikk oss til å tenke på det vi gjør i år, sier Westgaard.
Samboerparet kom flyttende fra bylivet i Oslo for et par år siden. Andreas er advokat, mens Anette tar en bachelor i sosialt arbeid på høyskolen her i Fredrikstad.
– Gårdsdriften kunne egentlig vært en fulltidsjobb for oss begge. Vi har ikke tv, for å si det sånn, ler Anette.
- LES OGSÅ: Enorm interesse for grønnsakskollektiv
For i tillegg til å ta vare på seks griser, 15 geiter, to kaniner, katten Hermine, tre hester, en ponni, fem ender og sju haner, driver de et andelslag for grønnsaker.
Medlemmene er en del av gårdsdriften og driver både dyrking og høsting i fellesskap. Alt skjer uten sprøytemidler, og målet er ren og sunn mat.
I tillegg driver de på gården med de kaller fadderordning for dyr, som innebærer at man rett og slett kan «fjernadoptere» ett av de mange dyrene på gården.
- LES OGSÅ: De vil fjerne pelsdyrfarmene
Julesamling med grøt og gløgg
Paret vil gjerne vite hvem de inviterer hjem og ber derfor de som er interessert om å skrive noen ord om seg selv til dem. Deretter trekker paret hvem som er så heldige å få en julaften på Store Dale gård.
Men allerede 17. desember, et par dager før julekvelden, åpner de gården til julesamling. Dermed kan alle som vil, hilse på de mange dyrene som bor der.
– Da blir det grøt og gløgg, barnas julefavoritter ruller på lerretet, og det er ikke umulig at nissen kommer på besøk, sier Westgaard.
Det blir også mulig å hugge sitt eget juletre i skogen ved gården.