Slik blir julepynten både gratis og miljøvennlig

JULEVERKSTED: Det er ikke vanskelig å lage fin julepynt helt selv!

JULEVERKSTED: Det er ikke vanskelig å lage fin julepynt helt selv! Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Har du ikke pyntet ferdig til jul? Her får du noen tips til hvordan du kan få julestemningen i hus på en måte som er bra for miljøet, og for lommeboka.

DEL

I helga var det første advent, og mange fikk unna den første delen av julepyntingen. Er du allikevel ikke helt klar forteller kunster, instagrammer og kreativ sjel Jeanette Lie at det ikke er mye som skal til for å få den rette stemningen i huset.

– Julepynting og julestemning trenger ikke være komplisert, sier hun.

Gjør det selv

Gjennom sin instagramprofil «Hjertelie» deler hun bilder fra hjemmet sitt med flere tusen følgere hver uke. Der er det spesielt en ting som går igjen; naturmaterialer.

– Når jeg er ute tar jeg med meg det jeg kommer over. Granbar, hengebjørk, kongler og mose er ting man kan finne i naturen som er veldig fint å pynte med. Jeg lager blant annet kranser, og det er noe alle kan klare, sier hun.

~ Mandag og sola skinner

Et innlegg delt av Hjertelie (@hjertelie)

Hun mener ikke man trenger en spesiell adventsstake eller dyr pynt for å få det fint til jul.

– Har man fire kubbelys kan man pynte de med tråd, og henge på ting, eller sette de på et fat med mose og kongler, foreslår hun.

– Med litt kreativitet blir alt fint.

Men! Husk at det er viktig å opptre varsomt i naturen. Dersom det er mulig kan man spørre grunneier om å få plukke noen kvister og grener. Ellers er det i henhold til loven å plukke det som ligger på bakken eller som ikke er til sjenanse.

Samarbeid og hygge

Lie forteller at hun alltid har brukt naturmaterialer i interiøret. De siste årene har hun hatt juleverksted med noen venner i garasjen, og det er med på å sette julestemningen.

– Julen handler jo like mye om å gjøre ting sammen. Etter fire år med kransebinding i garasjen har det blitt en tradisjon, og en del av jula, sier hun.

DIY: Kransen i vinduet er laget av eukalyptus-stilker fra Mester Grønn. Den mener Jeanette Lie alle kan klare å lage.

DIY: Kransen i vinduet er laget av eukalyptus-stilker fra Mester Grønn. Den mener Jeanette Lie alle kan klare å lage. Foto:

Julepynt på salg

Det å skape egne tradisjoner er med på og sette julestemningen for de fleste. For Jenny Nguyen og familien på Kråkerøy har det vært viktig etter at de flyttet inn i et nytt hus for få år siden. Hun har 121.000 følgere på sin instagramprofil (jenngunor), og mange lar seg inspirere av den gjennomgående stilen hun har skapt i huset.

– Jeg liker sølv, så det er mye pynt i sølv, og ikke så mye farger. Men på treet, der må vi ha litt rødt og grønt, forteller hun.

LES OGSÅ: Full oversikt - Slik kan du hjelpe andre i julen

Nguyens beste tips for julepyntingen er å kjøpe litt pynt hvert år, og gjerne på salg.

– Jeg handler nesten alt på salg, sier hun.

– Etter jul, og på dager som black friday, kan man finne mye fint til fine priser. Da kan man også se etter ting man har ønsket seg, legger hun til.

Artikkeltags