Gå til sidens hovedinnhold

Frivillige ber om hjelp til å glede andre til jul

Artikkelen er over 3 år gammel

Mange av byens innbyggere sliter litt ekstra nå som det nærmer seg jul. Denne gjengen vil at nettopp du skal gjøre noe med det.

I disse dager forbereder en rekke av byens frivillige organisasjoner seg til et «rush» av henvendelser fra personer som trenger hjelp frem mot høytiden.

Ved Quality Hotel i Fredrikstad står det et ensomt juletre. For femte året på rad inviterer hotellkjeden byens innbyggere til å legge igjen en julegave under treet. Gavene gis bort til organisasjonene Hjelp oss å hjelpe Østfold og Barnas Stasjon.

– For å kunne bidra for mange av familiene er det ekstremt viktig for oss at vi får hjelp fra andre. I år har vi 40 familier på listen som trenger julemat og julegaver før jul. Da er det godt med bidrag som dette, sier Stine Carlsen fra organisasjonen.

– Helt vanlige familier

Familiene som søker hjelp er ifølge Carlsen helt vanlige familier med økonomiske utfordringer.

– Det er barnefamilier, voksne ektepar enslige foreldre – alle er helt vanlige folk som trenger en ekstra hånd i julen, sier hun.

I 2016 fikk prosjektet «Ensomt juletre» inn 800 gaver i Fredrikstad. Til tross for en noe treg start, tør bookingansvarlig ved hotellet, Helen Granlund, å håpe på mer i år.

– Vi vet jo at det skjer noe med folk når vi kommer til desember. Veldig mange har lyst til å bidra med noe til jul, og da må jeg jo si at dette prosjektet er en ypperlig anledning til å gjøre noe for andre. Det eneste vi krever er at gavene ikke er brukt fra før av, sier hun.

Men prosjektet er langt ifra alene om å be om hjelp før julen ringer inn. En rekke av byens organisasjoner har det travelt før høytiden. Hos Frelsesarmeen blir de tradisjonelle julegrytene plassert ut i disse dager.

– Julegrytene er vår viktigste inntektskilde til å hjelpe trengende i samfunnet – både nå rundt julehøytiden, men også ellers i året, sier korpsleder Monica Runar.

Håper på 500.000

Hun sier at Frelsesarmeen i Fredrikstad har et mål om å samle inn rundt 500.000 kroner til julegrytene.

– Vi er flinke til å gi, men vi kan fortsatt bli bedre. For oss er dette penger som vil komme veldig til nytte i arbeidet vi gjør, sier hun.

Hittil i år har Frelsesarmeen i Fredrikstad rundt 150 søknader om støtte til mat og gaver til jul.

– Mange av disse personene har vi kontakt med gjennom hele året. Antallet søkere har holdt seg stabilt i en del år nå, sier hun.

– Har antallet givere holdt seg stabilt og?

– Ja, men samtidig har det blitt langt flere organisasjoner som samler inn til ulike formål de siste årene. Så totalen har kanskje blitt bedre, sier hun.

I Fredrikstad er det en rekke organisasjoner som samler inn både penger, mat og julegaver i forbindelse med jul. I tillegg til Barnas Stasjon, Hjelp oss å hjelpe – Østfold og Frelsesarmeen, stiller også blant annet Kirkens Bymisjon opp med ulike julearrangementer.

– Om det er til oss eller andre organisasjoner, har ikke så mye betydning. Oppfordringen er at man gir det man kan sier Runar.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.