Gå til sidens hovedinnhold

Frivillige ber om hjelp til å glede andre til jul

Artikkelen er over 3 år gammel

Mange av byens innbyggere sliter litt ekstra nå som det nærmer seg jul. Denne gjengen vil at nettopp du skal gjøre noe med det.

I disse dager forbereder en rekke av byens frivillige organisasjoner seg til et «rush» av henvendelser fra personer som trenger hjelp frem mot høytiden.

Ved Quality Hotel i Fredrikstad står det et ensomt juletre. For femte året på rad inviterer hotellkjeden byens innbyggere til å legge igjen en julegave under treet. Gavene gis bort til organisasjonene Hjelp oss å hjelpe Østfold og Barnas Stasjon.

– For å kunne bidra for mange av familiene er det ekstremt viktig for oss at vi får hjelp fra andre. I år har vi 40 familier på listen som trenger julemat og julegaver før jul. Da er det godt med bidrag som dette, sier Stine Carlsen fra organisasjonen.

– Helt vanlige familier

Familiene som søker hjelp er ifølge Carlsen helt vanlige familier med økonomiske utfordringer.

– Det er barnefamilier, voksne ektepar enslige foreldre – alle er helt vanlige folk som trenger en ekstra hånd i julen, sier hun.

I 2016 fikk prosjektet «Ensomt juletre» inn 800 gaver i Fredrikstad. Til tross for en noe treg start, tør bookingansvarlig ved hotellet, Helen Granlund, å håpe på mer i år.

– Vi vet jo at det skjer noe med folk når vi kommer til desember. Veldig mange har lyst til å bidra med noe til jul, og da må jeg jo si at dette prosjektet er en ypperlig anledning til å gjøre noe for andre. Det eneste vi krever er at gavene ikke er brukt fra før av, sier hun.

Men prosjektet er langt ifra alene om å be om hjelp før julen ringer inn. En rekke av byens organisasjoner har det travelt før høytiden. Hos Frelsesarmeen blir de tradisjonelle julegrytene plassert ut i disse dager.

– Julegrytene er vår viktigste inntektskilde til å hjelpe trengende i samfunnet – både nå rundt julehøytiden, men også ellers i året, sier korpsleder Monica Runar.

Håper på 500.000

Hun sier at Frelsesarmeen i Fredrikstad har et mål om å samle inn rundt 500.000 kroner til julegrytene.

– Vi er flinke til å gi, men vi kan fortsatt bli bedre. For oss er dette penger som vil komme veldig til nytte i arbeidet vi gjør, sier hun.

Hittil i år har Frelsesarmeen i Fredrikstad rundt 150 søknader om støtte til mat og gaver til jul.

– Mange av disse personene har vi kontakt med gjennom hele året. Antallet søkere har holdt seg stabilt i en del år nå, sier hun.

– Har antallet givere holdt seg stabilt og?

– Ja, men samtidig har det blitt langt flere organisasjoner som samler inn til ulike formål de siste årene. Så totalen har kanskje blitt bedre, sier hun.

I Fredrikstad er det en rekke organisasjoner som samler inn både penger, mat og julegaver i forbindelse med jul. I tillegg til Barnas Stasjon, Hjelp oss å hjelpe – Østfold og Frelsesarmeen, stiller også blant annet Kirkens Bymisjon opp med ulike julearrangementer.

– Om det er til oss eller andre organisasjoner, har ikke så mye betydning. Oppfordringen er at man gir det man kan sier Runar.

Kommentarer til denne saken