Det opplyser ledelsen i en pressemelding som ble sendt ut mandag ettermiddag. De ansatte blir akkurat nå informert på et allmannamøte som startet klokken 14.00.

Rammer nesten halve staben

Samtidig er det bestemt at støperi-delen av produksjonen skal fortsette ved anlegget på Kråkerøy.

100 ansatte på Kråkerøy vil miste jobben som følge av flyttingen. Totalt er det 280 ansatte på Kråkerøy, hvorav 200 jobber i produksjonen. Nå forsvinner altså 100 av disse arbeidsplassene. Det er ansatte som jobber med montering, maskinering og emaljering som vil bli berørte av nedbemanningen i Fredrikstad.

Det er ikke mer enn ni måneder siden Jøtul ble solgt fra svenske Ratos til det amerikanske investeringsfondet OpenGate Capital for 360 millioner kroner. Da uttalte klubbleder Arild Johannessen til Fredriksstad Blad at han ikke fryktet en umiddelbar utflagging av bedriften.

– Jeg tror at vi har en god og konkurransedyktig  produksjonslinje, som også vil fungere godt fremover.  Jeg har derfor ingen umiddelbar bekymring for at produksjonen, sa klubblederen i forbindelse med eierskiftet.

– Nødvendig med vesentlige endringer

Men mandag ettermiddag kom altså nyheten om nettopp utflagging av deler av produksjonen.

– Vi har jobbet veldig tett med vår nye eier, OpenGate Capital, for å planlegge en bærekraftig framtid for Jøtul. Etter år med tap var det nødvendig med vesentlige endringer for å opprettholde lønnsomheten. Ansatte i Norge og Danmark blir dessverre berørt når vi flytter noen deler av produksjonen til Polen, sier administrerende direktør Nils Agnar Brunborg i Jøtul.

 

- En sorgens dag

- Dette er en sorgens dag, sier sekretær Anette Johansen i Fellesforbundets klubb på Jøtul til Nettavisen.

Hun er selv fjerde generasjon i den tradisjonsrike industribedriften, som har holdt det gående på Kråkerøy i over 100 år.

Hun forteller at de ansatte har fått opplyst at bearbeidingsavdelingen, monteringsavdelingen og emaljeavdelingen berøres, men at støperivirksomheten fortsetter.

Jøtul stengte tidligere i år en fabrikk i Tistedalen utenfor Halden. Samtidig ble driften ved to lager i Storbritannia og Spania avviklet.

«For ytterligere å rasjonalisere strukturen i Jøtuls forsyningskjede har styret i Jøtul AS besluttet å fortsette omstillingsprogrammet. Som en del av dette programmet vil Jøtul utvikle et produksjonsanlegg på 20.000 kvadratmeter i Polen. Produksjonen av Scan-produkter som i dag foregår i Vissenbjerg i Danmark, blir flyttet til det nye anlegget i Polen. Det samme vil skje med de mest arbeidsintensive prosessene på Kråkerøy-fabrikken», heter det i pressemeldingen.

Ved siden av 100 ansatte på Kråkerøy, vil også 70 ansatte ved anlegget i Danmark miste jobben.

Har 280 ansatte på Kråkerøy

Jøtul har 280 ansatte på Kråkerøy. Med virksomheten ute i verden er det til sammen 500 ansatte. Bedriften – som regnes som verdens eldste produsent av vedovner – ble startet i Loelva i 1853. Etableringen på Kråkerøy var et faktum i 1978. Det skjedde gjennom en overtagelse av AS Kråkerøy Verk.

«Vi har jobbet veldig nært med vår nye eier, OpenGate Capital, for å planlegge en bærekraftig fremtid for Jøtul. Etter år med økonomiske tap var det nødvendig med betydelige endringer for å gjenvinne lønnsomheten. Ansatte i Norge og Danmark vil dessverre bli påvirket når vi flytter deler av produksjonen til Polen», opplyser Jøtuls administrerende direktør Nils Agnar Brunborg videre i pressemeldingen.

På en ellers mørk dag for de ansatte, er det i hvert fall positivt at eierne opplyser at man ønsker å bevare og utvikle støperiet på Kråkerøy.

Alle administrative, salgs-, markedsførings-, FoU- og lagerfunksjoner vil forbli på Kråkerøy. Konsernets hovedkontor vil også forbli på Kråkerøy.

Det nye anlegget i Polen skal etter planen stå klart tidlig i 2020.

Les alt om Jøtul-saken her:

Sterke reaksjoner på Jøtul: – Håper 15 års ansiennitet er nok til å beholde jobben 

Maner til kamp om arbeidsplassene på Jøtul – mener kommunen kan få bedriften til å snu

Jøtul-direktør: – Problemet er at vi bare har 40 prosent kapasitetsutnyttelse i støperiet

Anette (33) er fjerde generasjon Jøtul-ansatt: – Jeg kommer til å rammes

Klubbleder Arild Johannessen: – Det har vært en tøff dag