Totalt 6700 speidere er samlet på landsleiren til Norges KFUM/KFUK denne uken.
- Utfordringene står i kø på en slik leir. Det gjelder å få ungdommene til å samarbeide. Det går veldig fint, sier leder for jentene i Borge, Inger Aarum Olsen. Hun har vært speider i 42 år og synes det er like moro på leir den dag i dag.

Gutter og jenter

- En gang speider, alltid speider, sier Inger og ler.
Hun følger opp speiderne ukentlig, men har hentet inn hjelp i gamle speidere som Unni Navestad og Aase Marit Tøfteberg til landsleiren.
I Borge fungerer gutter og jenter fint sammen. Inger Aarum Olsen ser positivt på den planlagte fusjonen mellom KFUM og KFUK i 2004.
- Speiding er både morsomt og lærerikt. Vi får være ute i naturen, lære om bygging og bli kjent med nye venner, sier guttene fra Fredrikstad mens de svinger vaskekosten.

- Flott oppførsel

Lederne roser ungdommene for flott oppførsel på leir.
- Dagens unge tar mer ansvar enn oss, da vi var like gamle, sier damene og innrømmer at speiding er blitt en livsstil etter så mange år.
Mot slutten av uken skal speiderne ut på en såkalt 24-timers haik. Det vil si at de skal gå en bestemt rute, overnatte ute og komme hjem på egen hånd. Ingen må tro at haik betyr gratistur med bil. Haik er en fornorskning av det engelske ordet «hike» og betyr fottur.

17 nasjoner

Leirsjef Leif Arne Vesteraas sier at temaet for årets leir er liv; liv i naturen, liv i leiren og liv i speiderbevegelsen.
- Vi har speidere fra 17 nasjoner, deriblant ungdommer fra Sri Lanka, Madagaskar og Ukraina. Vi har jobbet med forberedelsene i tre år. Så langt har leiren forløpt uten problemer, men vi håper værgudene bidrar med mer sol mot slutten av uka, sier Vesteraas.
KFUM og KFUM planlegger sammenslåing i løpet av 2004. Fusjonen må vedtas i begge landstingene i løpet av 2003.