– Jeg gjorde det dårlig på skolen. Jeg haltet gjennom ungdomsskolen og har ikke fullført videregående, forteller Manov.

Han er i født i Kroatia, oppvokst på Hvaler og driver eget firma i Oslo, med ti ansatte.

– Jeg hatet skolen. Karakterene ble deretter. De var dårlige og jeg strøk i det meste. Men, da jeg var yngre sa jeg at skulle bli millionær, men alle lo av det. Men jeg hadde en kompis som hadde stor tro på meg, forklarer Manov.

Da jeg var yngre sa jeg at skulle bli millionær, men alle lo av det

Med et heller tynt vitnemål måtte han dermed ta grep selv.

– Det er få som vil ansatte en uten utdanning i dag, så jeg visste at jeg måtte gjøre det meste selv. Jeg har tjent penger siden jeg av 13 år og startet med å skrape, vaske og påføre bunnstoff på båter på Bukken Marina på Hvaler.

Eget firma

Som 19-åring startet Manov sitt eget firma.

– Jeg kom frem til at jeg ikke hadde noe å tape, bortsett fra sparepengene mine, og gikk i gang med rådgiving. Det gikk litt tid før jeg klarte å komme til hos noen som ville gi meg en sjanse, men til slutt fikk jeg napp hos et større energiselskap og begynte å jobbe for dem.

Jeg kom frem til at jeg ikke hadde noe å tape, bortsett fra sparepengene mine

– Vi har nå jobbet sammen i tre år og jeg gir råd om salg, markedsføring, PR og kundeservice. Vi har også fått flere kunder og ansatte.

– Hvor henter du de rådene du gir videre fra?

– Jeg er selvlært og vet hvordan ting er og bør være. Så må man analysere hvordan en bedrift jobber og overbevise dem om hvordan man skal jobbe videre, forklarer Manov.

Gir alle en sjanse

Selv har han ansatte både med og uten utdanning.

– Om de har utdanning betyr ingenting. Alle får en sjanse, men det er hva de ønsker og hvordan de jobber som betyr noe. Selv tror jeg utdanning hemmer kreativiteten mer enn det utvikler den. Går du på BI eller lignende skoler, lærer du hele tiden å tenke risiko, og det bremser mange. Jeg hadde ingenting å tape, så jeg satset alt.

Om de har utdanning betyr ingenting. Alle får en sjanse

– Har det fungert?

– Ja, nå har jeg fått firmaet såpass godt i gang at vi ikke bare jobber med rådgivning for andre, men har også kapital til å utvikle egne produkter, forklarer Manov.

Han har også nådd målet om å bli millionær og har ikke angret på at han satset.

– Jeg har ikke hatt ferie på tre år, og å etablere egen familie er noe jeg får gjøre senere. Nå skal jeg bygge opp firmaet, så skal jeg heller leve godt senere. Jeg trives med dette, men det er slitsomt, forteller Manov.

Få jobber uten utdanning

Skal man ansettes en plass i Norge i dag, er det begrenset med muligheter, om man ikke har en fagutdanning eller en høyere utdanning. Kampen om de få arbeidsplassene uten krav til fagkompetanse av noe slag er veldig stor.

LES OGSÅ: Elevbedriften som ble millionbedrift

– I de fleste jobber må man ha noen form for sertifisering eller godkjenning, sier kommunikasjonssjef Britt Tunby ved NAV Østfold.

– I tillegg til skolens bistand til skoletrøtte ungdommer har NAV sosialkonsulenter i videregående skole, veiledere i NAV kontoret og karrièreveiledere i Karrieresenteret som alle gir råd og veiledning til denne gruppe ungdom. Alle jobber med å holde skoletrøtt ungdom på skolen eller hjelpe så de finner et yrke eller en jobb de kan trives i, forklarer Tunby.

– At noen lykkes med å starte egen bedrift er veldig bra. Det krever en forretningsidé som selger og ofte også startkapital. Dette vil jeg tro få ungdommer har muligheter til, sier Tunby.

 At noen lykkes med å starte egen bedrift er veldig bra. Det krever en forretningsidé som selger og ofte også startkapital.

– Det er kjempeflott at han har klart dette, og det en historie som gir håp til andre som sliter, sier distriktssjef Camilla Bakkehaugen Pettersen hos Manpower Østfold om historien til Stefan Manov.

Samtidig vil hun ikke anbefale unge mennesker i dag å la være å utdanne seg.

– Det er veldig viktig med utdanning i dag. Det er stadig færre jobber og roller som bekles av personer uten fagutdanning. Med utdanning er det større sjanse for å bli værende lenge i en jobb og det er alltid et konkurransefortrinn med en god utdanning, sier Pettersen.