– Jeg ga tiggerne ly fra teltkulden

INVITERTE TIGGERNE HJEM – Jeg synes det var for ille at disse menneskene skulle bo under en presenning i 17 kuldegrader, sier Ingar Aasen. Kunstneren lot en sigøynerfamilie på seks bo i sin leir på Øra i flere uker på nyåret.ALLE FOTO: Ole-Morten Vestby

INVITERTE TIGGERNE HJEM – Jeg synes det var for ille at disse menneskene skulle bo under en presenning i 17 kuldegrader, sier Ingar Aasen. Kunstneren lot en sigøynerfamilie på seks bo i sin leir på Øra i flere uker på nyåret.ALLE FOTO: Ole-Morten Vestby

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Da vinterkulden sprengte som verst, fikk rumenerne i presenningteltet bo i leiren til kunstneren Ingar Aasen. Der hjalp de ham med å lage kunst, helt til en rivaliserende familie presset dem hjem til Romania.

DEL

– Jeg skjønner godt at disse menneskene oppfattes som et negativt innslag i bybildet i Fredrikstad. Men min opplevelse av dem er mer positiv enn negativ, sier Ingar Aasen alias Art Ranger.

Her kan du se video av fjerningen av tiggerboligen

I seks uker bodde en familie rumenske sigøynere i kunstnerens leir på Øra. Aasen syntes det var for galt at de skulle bo under presenningen ved jernbanestasjonen i den bitende januarkulden.
– Denne familien satte opp og bodde i teltet ved jernbanestasjonen i vinter. Da de flyttet inn hos meg overtok en annen sigøynerfamilie teltet, sier Aasen.

LES OGSÅ: - Ren camping

Tre rivaliserende familier

De siste månedene har bybildet i Fredrikstad vært preget av gatemusikanter og tiggere.
Ifølge Ingar Aasen har tre forskjellige familier med rumenske sigøynere etablert seg i Fredrikstad i vinter.
– Det er rivalisering mellom familiene om de beste plassene i byen å tigge, sier Aasen.
Han hevder at det vakte sinne i sigøynermiljøet da han ga den ene familien losji og penger.

Lagde kunst

– Ettersom de fikk bo her, hjalp de meg med å lage noen skulpturer. Jeg ga dem også penger så de skulle slippe å tigge i byen. Dette skapte en fryktelig sjalusi hos de andre familiene, som ble så aggressive at mine rumenske venner flyktet tilbake til Romania.
– Jeg ble truet selv, og opplevde det som veldig ubehagelig, sier kunstneren.

– Ingen mektige bakmenn

Aasen tok selv kontakt med FB etter oppslaget i går om tiggernes boforhold. Han tror at folk misforstår når avisene skriver at tiggingen er organisert.
– I noen tilfeller finnes det nok mektige bakmenn som får fortjenesten. Men min oppfattelse av tiggerne i Fredrikstad er at de sender pengene hjem til familien i Romania. De er organisert i form av sterke familiebånd i sigøynermiljøet. Fra de er små trenes de til å tigge, spille og prostituere seg. Pengene havner hos familiens overhode, hevder Aasen.

Ble som en familie

Kunstneren beskriver sine egne erfaringer med den innlosjerte sigøynerfamilien som veldig bra.
– Det er et flott folkeslag, men de er svært mistilpasset her i Norge. De forstår ikke vår kultur og hvorfor folk og politiet er så negative til dem. Her hos meg brakte de bare fest og glede, med mye musikk, latter og god mat. Det ble som om jeg fikk en egen familie her, forteller Aasen som har fortsatt å sende penger direkte til familien, etter de returnerte til Romania.
– De er gode mennesker. Jeg savner dem veldig.

Artikkeltags