– Da vi sjekket var 12 personer ulovlig pålogget Canal Digital og Viasat, via servere som står i Fredrikstad kommunens IT-avdeling.

Det hevder Security Manager Gunnar (42) i firmaet Stop Nordic Content Protection i anmeldelsen som ble innlevert politiet fredag.

Av sikkerhetshensyn ber han om at f-b.no ikke bruker etternavnet hans.

Stop Nordic Content Protection arbeider for leverandører av TV-signaler for å spore opp og avdekke ulovlig deling og videresalg av abonnementer.

Bekrefter anmeldelse

– Jeg kan bekrefte at kommunens IT-avdeling er anmeldt for dette, sier krimsjef Ivar Prestbakken.

– Mer kan jeg foreløpig ikke si. Vi har nå fått selskapets versjon, og vi vil nå igangsette en omfattende etterforskning for å forsøke å finne ut av det, sier Prestbakken.

Det er foreløpig for tidlig å si om bruken av minst fem av kommunens IP-adresser eventuelt peker tilbake på ansatte, eller om utenforstående kan ha hacket seg inn og misbrukt kommunens servere.

Anmeldelsen er innlevert med henvisning til straffelovens paragraf 262, første ledd, som har en strafferamme på bøter eller fengsel i inntil ett år.

Dette viste jeg ingenting om

IT-sjefen overrasket

– Dette visste jeg ingenting om. Vi har verken tv-abonnement eller tv på avdelingen, så dette stammer ikke fra et abonnement som kommunen har, sier en overrasket IT-sjef i Fredrikstad kommune, Ketil Johansen.

– I anmeldelsen hevdes det at én eller flere personer skal ha brukt servere i din avdeling til å videreselge Canal Digital- og Viasat-signaler til minst 12 mottakere?

– Jeg aner ikke hva som ligger i dette. Dette er første gang jeg hører om det. Det er merkelig at vi ikke har fått noen henvendelse fra noen før saken blir politianmeldt, men jeg skal prøve å undersøke hva som kan ha skjedd og komme tilbake med informasjon så snart jeg finner ut noe, sier Johansen.

Den kommunale IT-avdelingen han leder har rundt 30 medarbeidere.

Videreselger abonnement

– Denne typen svindel foregår ved såkalt card sharing, opplyser sikkerhetssjefen i Stop Nordic Content Protection.

Card sharing er en teknisk løsning som gir uautorisert tilgang til kryptert betal-tv, og som kan sammenlignes med en moderne og digital versjon av de tidligere piratkortene – som var ulovlige kopier av det originale dekoder-kortet.

Svindleren har et lovlig abonnement, bruker kortet i en tv-dekoder av den typen som kan lese alle slags kort, og som ikke er sperret, slik som dekoderne fra den opprinnelige leverandøren er. Ved hjelp av litt teknisk innsikt og programvare, kan leverandøren lures til å tro at mottakeren av TV-signalene er en lovlig seer.

– Store penger

– Det er egentlig ikke så mye som skal til for å få det til. Oppskriften finnes på internett, sier sikkerhetssjefen.

– Er det mulig at du kan ta feil, at serveren ikke tilhører Fredrikstad kommunes IT-avdeling?

– Nei, det er, ikke mulig, sier han.

Sikkerhetssjefen gir oss fem IP-adresser som Fredrikstad kommune eier.

– Bak disse adressene finnes lokale adresser, og siden det var 12 personer pålogget da vi sjekket, tyder dette på at en rekke IP-adresser som kommunen eier er en del av et såkalt Cards Sharing-nettverk, sier han.

Kan finne personen

– Hvordan kan etterforskning finne frem til riktig person i en slik sak?

– Politiet kan be om utlevering av navn på personene bak det aktuelle IP-nummeret, som går til en bestemt leverandør – i dette tilfellet er leverandøren Lysenett. Så må politiet finne ut hvem som har tilgang til det aktuelle serverrommet, finne den spesifikke serveren, hvem klienten er, og deretter hvem som er bruker av nettopp denne klienten.

– Det er altså teknisk mulig å finne frem til konkrete personer?

– Ja, det er det, mener sikkerhetssjefen.

De lovlige kundene betaler rundt 1.200 kroner for et abonnement hos en leverandør av TV-programmer.

– Hvor mye penger kan det være snakk om ved ulovlig distribusjon?

– Det kan ligge ganske stor fortjeneste i denne virksomheten. Vi finner tilfeller over hele landet. I øyeblikket har vi en sak der en person har solgt 600 ulovlige abonnementer. Prisen ligger vanligvis mellom 250 og 350 kroner. Det sier seg selv at det blir penger av slikt i kløpet av et år, sier han.