Isak ble bare to år

Isak Can Daae døde etter en mandeloperasjon ved sykehuset i Fredrikstad. Foto: Trond Thorvaldsen

Isak Can Daae døde etter en mandeloperasjon ved sykehuset i Fredrikstad. Foto: Trond Thorvaldsen

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Mammaen til Isak Can Daae var redd noe skulle gå galt da sønnen, som hadde Prader Willi-Syndrom, skulle fjerne mandlene. Det kunne ikke gått verre.

DEL

Sykehuset Østfold (SØ) visste de skulle operere en såkalt risikopasient, likevel sto ikke nødvendig medisinsk utstyr klart da den lille gutten skulle flyttes fra operasjonsstuen til oppvåkningsavdelingen.
– De var rett og slett ikke forberedt, sier Ingjerd Daae, mammaen til Isak.
Helsetilsynet i Østfold skriver:
– Vi slutter oss til vurderingen fra den sakkyndige, og vil anføre at det ikke ble tatt tilstrekkelig hensyn til behovet for skjerpet oppmerksomhet og forsvarlig overvåking hos en slik risikopasient. Vi anser at Sykehuset Østfold har brutt plikten til å yte en forsvarlig helsetjeneste, jf. spesialisthelsetjenesteloven § 2-2.

LES OGSÅ: Helsetilsynet: - Vi gjør det vi kan!

En glad gutt

Isak ble født med Prader Willi Syndrom (PWS). Enkelt forklart betyr det at han hadde mer fettmasse enn muskelmasse. Han løftet for eksempel ikke hodet før han var åtte måneder. Han skulle begynne på veksthormoner – derfor måtte han fjerne mandlene som ellers ville vokse som en konsekvens av hormonbehandling.
Den glade gutten hadde akkurat lært å gå da han skulle gjennom operasjonen, 22 januar i fjor. Han var strålende fornøyd med at han klarte å komme seg fra stuen til kjøkkenet på egne ben – mens mamma Ingjerd og pappa Turan Ertas fulgte stolt med.
– Jeg var til forberedende samtaler med legen, men han visste ikke at min sønn hadde PWS dagen før operasjonen, sier mamma Ingjerd Daae.
Og legger til:
– De så på meg som hysterisk.

Risikopasient

Ingjerd Daae fikk ikke selv, som prosedyrene er, være til stedet på operasjonen. Derfor vet hun ikke hva som egentlig skjedde med sønnen.
Men rapporten fra Helsetilsynet i Østfold slår fast at noen minutter uten pulsoksymetre (instrument som er koblet til fingertupp eller øreflipp og måler surstoff i blodet) kan ha vært dødsårsaken.
– Vi tror han må ha vært lenger uten tilsyn. Vi tror nemlig han ble behandlet som et "vanlig" barn, og at legene stolte på hans fysiologiske forsvarsmekanismer som han ikke hadde. Han hadde for eksempel ikke evnen til å hose eller kaste opp, sier Daae.
Isak ble ifølge journalene urolig etter at operasjonen var ferdig.
– Jeg tror det var fordi han ikke fikk puste. Men legene ga ham i stedet mer beroligende. Sier Ingjerd Daae, igjen ser hun på bildene av sønnen som henger rundt om på veggene i Nøklebyveien på Lisleby.
Isak ble dagen etter operasjonen sendt til Rikshospitalet. Men de klarte ikke å redde ham. Fem dager senere ble han erklært dø.
Sakkyndig i saken har i sin rapport skrevet:
– I mangelen av andre årsaker vil den sakkyndige derfor konkludere med at det mest sannsynlige er oksygenmangel som har ført til langsom puls og senere hjertesvikt.
– I obduksjonsrapporten står det at han fikk en omfattende hjerneskade på grunn av oksygenmangel. Han døde av hjerneskaden, sier Daae.

Skuffet

I snart ett år har Helsetilsynet i Østfold arbeidet med saken. I går ettermiddag fikk de pårørende til Isak konklusjonen fra Helsetilsynet:
– Vi er skuffet. Sykehuset får ingen konsekvenser. Vi mistet vår sønn, sier Ingjerd.
Og legger til:
– Vi føler at rapporten fra sakkyndig ikke er tatt alvorlig nok fra Helsetilsynets side. Vi reagerer også på at ikke våre anmerkninger er tatt hensyn til.
I sin konklusjon skriver Helsetilsynet i Østfold:
– Sykehuset Østfold har brutt kravet til forsvarlig virksomhet i forbindelse med anestesi og operasjon av pasienten.
Videre skriver de:
– I forbindelse med transport fra operasjonsavdelingen til oppvåkningsavdelingen ble det ikke tatt tilstrekkelig hensyn til behovet for skjerpet oppmerksomhet og optimal overvåking hos en risikopasient, ved at planlagt overvåkingsutstyr for transporten ikke var tilgjengelig.

LES OGSÅ: Helsetilsynet: - Vi gjør det vi kan!

Trist og leit

Kommunikasjonsdirektør ved SØ, Anne Grete Erlandsen, beklager nok en gang det tragiske utfallet av operasjonen.
– Vi tar konklusjonen fra Helsetilsynet til etterretning. Og har siden tilsynet startet gått gjennom rutiner for overvåking av pasienter i den kritiske fasen under transport mellom operasjonsavdeling og oppvåkningsavdeling, sier Erlandsen.
Sykehuset har også gått til anskaffelse av flere pulsoksymetre.
PS! I 2004 døde et barn etter en mandeloperasjon ved Sykehuset Namsos. Og i 2006 fikk et barn alvorlig hjerneskade etter samme inngrep ved Ringerike sykehus.

ANDRE TOPPSAKER NÅ: 17-åring siktet etter grovt ran

ANDRE TOPPSAKER NÅ: Her stikker tyven av - se video her!

Artikkeltags