15. juni i fjor ble den flere ganger tidligere straffedømte mannen i midten av 40-årene pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i familiens hjem på Greåker.

Han ble sammen med en annen tsjetsjensk mann i begynnelsen av 20-årene siktet for brudd på terrorbestemmelsen i straffeloven, paragraf 147d, som innebærer deltakelse og støtte til terrororganisasjonen IS i Syria.

Pågrepet på nytt

Mannen fra Greåker ble varetektsfengslet i juni i fjor, men ble løslatt før varetektsperioden gikk ut, og ble i stedet overført til soning av en dom han fikk for rundt et år siden i Sarpsborg tingrett.

Da denne dommen var sonet ferdig i fjor høst, ble han på nytt pågrepet av PST og nok en gang varetektsfengslet. Ifølge Aftenposten var det bekymringsmeldinger fra fengselet der han sonet dommen som gjorde at PST valgte å aksjonere. Avisen meldte i begynnelse av september at fengselsbetjenter hadde oppfattet at Greåker-mannen overfor andre innsatte skal ha sagt at «når han slapp ut herfra, skulle han rett til Syria for å drepe amerikanere, noe som kom til å bli godt».

Sønnen fikk åtte år

Kort tid etter at Greåker-mannen ble pågrepet i juni i fjor, sto hans sønn i midten av 20-årene tiltalt i Oslo tingrett for overtredelse av terrorbestemmelsene. Sønnen ble her dømt til åtte års fengsel, en dom som ble anket. Ankesaken skulle etter planen blitt avholdt i Borgarting lagmannsrett i midten av november i fjor. Men da ankesaken skulle starte, få dager etter at islamsk terror rammet den franske hovedstaden Paris, trakk han anken.

Aftenposten skrev også i september at Greåker-mannen i midten av 40-årene nekter straffskyld etter siktelsen. Etter det avisen erfarte den gang, skal mannen ha erkjent at han har vært i en treningsleir med våpen i Syria, men mener selv at han havnet der ufrivillig. Han skal ifølge avisen ha forklart at han motvillig ble tatt med over grensen fra Tyrkia til Syria, og at han der ble fratatt passet sitt.

16 dagers rettssak

Rettssaken mot Greåker-mannen og den langt eldre tsjetsjeneren er berammet i Oslo tingrett fra og med 18. mai i år. Det er satt av til sammen 16 rettsdager til hovedforhandlingen, der statsadvokat Frederik G. Ranke og politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i PST er aktorer. Greåker-mannen blir forsvart av advokat Nils Christian Nordhus, mens den andre tiltaltes forsvarer er advokat Svein Holden.

Ikke tiltalt ennå

Nøyaktig hva de to vil bli tiltalt for, er foreløpig uklart.

Fra Oslo tingrett får Sarpsborg Arbeiderblad opplyst at hovedforhandlingen er forhåndsberammet og at det foreløpig ikke foreligger en tiltalebeslutning. Det er imidlertid på det rene at de to vil bli tiltalte for overtredelse av straffelovens paragraf 147d, framgår det av berammingslistene.

I begynnelsen av desember 2014 slo PST til mot eneboligen på Greåker der den snart terrortiltalte faren og hans terrordømte sønn har bodd i noen år. I kjølvannet av denne aksjonen var det altså sønnen som ble pågrepet, siktet, tiltalt og senere dømt for terrorvirksomhet. Sønnen i huset kom hjem fra Syria med skuddskader i beinet vinteren 2014, og hadde siden da vært i PSTs søkelys. Nå er altså dommen på åtte års fengsel fra i sommer rettskraftig.

Aftenposten meldte i fjor høst at faren og sønnen inntil 2012 drev et treningssenter i Fredrikstad.

Straffeloven § 147d