Samferdselsministeren vil ikke garantere for eget valgløfte

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen møtte representanter fra Østfold FrP da han besøkte Fredrikstad i forbindelse med valgkampen. Da lovte han at det blir flere tog mellom Oslo og Fredrikstad innen 2024, men det er et løfte han ikke kan garantere for seks måneder senere.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen møtte representanter fra Østfold FrP da han besøkte Fredrikstad i forbindelse med valgkampen. Da lovte han at det blir flere tog mellom Oslo og Fredrikstad innen 2024, men det er et løfte han ikke kan garantere for seks måneder senere. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ketil Solvik-Olsen kan ikke garantere at InterCity-utbyggingen skal stå klar i 2024, til tross for at det var et av løftene han ga under valgkampen i høst.

DEL

Det skriver NRK.

Ambisjoner om å holde løfter

– Ambisjonene står ved lag, men garantier skal man være forsiktig med. Det er ingen planer noen regjering har lagt som de har kunnet garantere for, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til kanalen.

Søndag meldte Aftenposten at BaneNor i en rapport har vurdert mulighetene for en InterCity-utbygging på Østlandet på nytt. Der kom det frem at arbeidet med utbygging av Østfoldbanen til Seut ved Fredrikstad ikke ville være klart før i 2027.

– Dette er vår anbefaling. Men det er politikerne som avgjør, sa Frimannslund til Aftenposten.

To avganger i timen fra 2024

Da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen besøkte Fredrikstad i forbindelse med valgkampen sa han at utbyggingen av banen til Fredrikstad ville være klar til 2024, som planlagt.

– Det blir to avganger i timen fra 2024, sa han den gangen.

Kan ikke garantere

Nå skriver kanalen at statsråden ikke kan garantere at løftet holdes. På spørsmål om InterCity-utbyggingen vil være klar i 2024 sier han at det er ambisjonen, men at han ikke kan gi noen garantier.

– Det viktigste er at vi får et bedre togtilbud på disse byene. Det sier Bane Nor at de tror de skal få til. Å gå fra timesavganger til halvtimesavganger innen de årstallene vi har satt, det skal vi i stor grad får til.

– Jeg tror jeg må stille spørsmålet en gang til; skal InterCity-utbyggingen til Tønsberg, Fredrikstad og Åkervika stå klart i 2024, spør NRK?

– Det er fortsatt vår ambisjon.

– Det er ikke et løfte eller en garanti?

– Garantier skal man sjelden gi. Men vi jobber for at vi skal innfri de politiske vedtakene vi har gjort.

– Finn pengene

Politikerne i Østfold er ikke fornøyd med rapporten til BaneNor om at utbyggingen kan bli utsatt. Tidligere denne uken møttes representanter fra de berørte kommunene og fylkesordføreren for å protestere mot forslaget.

– Vårt krav er klart; finn pengene som trengs, sa fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) da.

Artikkeltags