«Håper ingen av mine venner deler nyheter fra document.no, i så fall ryker du ut av vennelista mi», skriver Nygård på Facebook.

Han mener Document.no har fremmedfiendtlige og muslimfiendtlige holdninger.

 – Men det er ikke sikkert jeg gjør alvor av trusselen. Jeg skrev på Facebook for å provosere og få i gang en debatt, sier ordfører Jon-Ivar Nygård til FB.

Han mener han står fritt når det gjelder hvem han vil ha som venner på Facebook. Onsdag delte han et innlegg fra Dagbladet som var kritisk i omtalen av det høyreorienterte nettstedet.

– Du er jo ingen privatperson, men ordfører i Fredrikstad by?

– Denne saken dreier seg om min private Facebook-profil. Det dreier seg altså ikke om ordfører-profilen, som jeg også har på Facebook.

 – Et sted for politisk analyse og kommentarer

I egenpresentasjonen til document. no heter det: «Document.no er et nettsted for politisk analyse, kommentarer, essays og reportasjer.»

Ordfører Nygård er ikke helt imponert over virksomheten. Han mener det er viktig å ta et oppgjør med holdninger som ikke er byggende. 

 – Ikke alt de skriver er feil. Men de vinkler sakene spesielt, og de har beskrivelser som er annerledes enn i andre medier etter det jeg har sett. Det er holdninger som er fremmedfiendtlige og muslimfiendtlige. Jeg ønsker å appellere til folks kritiske sans, sier Nygård. 

– Men du har kanskje overreagert litt ... ?

– Jeg ønsket å provosere litt. Noen deler saker på Facebook litt i vanvare uten helt å forstå konsekvensen, mens andre kanskje er mer aggressive i sine holdninger.

– Ut fra det du sier nå, var du kanskje litt for hard i ditt angrep på fru Høili?

– Fru Høili, nei. Det var en mye mer alvorlig sak. Det dreide seg om spredning av en artikkel som omtalte Gro Harlem Brundtland som landsforræder og en quisling. Det var alvorlig. Det dreier seg om noe som enhver burde reagere på. 

Kritiserer måten å omtale andre mennesker på  

Jon-Ivar Nygård avviser blankt at hans siste utspill på Facebook har noe med valgkampen å gjøre.

– Men tror du ikke at innvandring blir helt sentralt i valgkampoppgjøret mellom Frp og Ap?

– Innvandringspolitikken er det ikke så stor forskjell på. Det er mer nyanser. Men det er stor forskjell på integreringspolitikken til Ap og Frp. Ikke minst når det gjelder hvordan man omtaler andre mennesker, er det noe å gå på, sier Nygård diplomatisk.