For sjette året på rad sørger Marita Hauge Granholt, Cecilie Eriksen og en rekke andre hjelpere for at mange av byens trengende skal unngå å fryse i år. Totalt regnet de med å samle inn godt over tusen jakker i løpet av noen timer på lørdag.

Men det er ikke bare jakker som kommer inn i år. Prosjekt Vinterjakke er nemlig blitt utvidet til å omfavne vintersko, bukser, barnedresser og annen varm bekledning.

– Det kommer desidert flest jakker, men også vintersko har vi fått inn mye av. Det er fantastisk å se hvor mye som strømmer inn her, sier Marita Hauge Granholt.

Etablert prosjekt

For rundt seks år siden satt de to hjemme og lurte på hva de kunne gjøre for å bidra til et varmere samfunn. Eriksen kom over et lignende prosjekt i Oslo, og tenkte at det var midt i blinken her hjemme også. Dermed var Prosjekt Vinterjakke etablert.

– Det har på mange måter blitt et etablert prosjekt i byen. Veldig mange kontakter oss allerede rett etter sommeren og lurer på når innsamlingen vil skje i år. Givergleden er veldig stor. Ingen i Fredrikstad skal måtte fryse i vinterkulda fordi man ikke har råd til en ordentlig jakke, sier Eriksen.

Lørdag sto ni kvinner klare til å ta imot vinterklær på St. Croix-huset. Og allerede etter den første timen var mer enn 500 jakker kommet inn.

– Det har vært et enormt trykk her frem til nå. Så vi kommer nok til å runde tusen jakker med god margin. I tillegg kommer alt annet som folk ønsker å gi bort, sier hun.

 

Deles ut på Varmestua

Alt som kommer inn, deles ut gratis til barn og voksne på blant annet Barnas Stasjon og Varmestua via Blå Kors.

– Det er litt trist å tenke på at det er så mange som trenger å benytte seg av et slikt tilbud. Men når det først er sånn, så er det veldig fint å kunne glede en person eller en liten familie med noe så viktig som varme klær, sier hun.

Begge er selv med på utdelingen av klærne.

– Dermed kan vi garantere at alt som kommer inn blir delt ut til folk som trenger det. Det er ingenting som forsvinner på veien, sier hun.

Det eneste kravet er at tøyet må være rent og helt.

– Dette er vårt bidrag for å gjøre en forskjell. Vi ser at det hjelper, fastslår Marita Hauge.