Gå til sidens hovedinnhold

Venter influensatopp etter jul

Artikkelen er over 3 år gammel

Forekomsten av influensa vil øke mot jul, men det er trolig ikke før etter nyttår det store utbruddet kommer.

Det skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Utbrudd på trappene

– I de fleste deler av landet er det foreløpig svært lav influensaaktivitet. Vi ser imidlertid en liten økning uke for uke som tyder på at et utbrudd er på trappene. Mange vil trolig bli syke i jula, men det er nok først etter nyttår flest vil bli rammet, sier avdelingsdirektør Siri H. Hauge ved Folkehelseinstituttet.

Virustypene som foreløpig er i sirkulasjon i Norge er A (H3N2 og influensa B/Yamagata, som særlig rammet de eldre i fjorårets sesong.

– Det er de eldre aldersgruppene som i størst grad blir alvorlig syke av influensa A (H3N2) og influensa B/Yamagata. Sykehusinnleggelser og dødsfall kan forventes, sier Hauge.

Vaksine

Hauge understreker at vaksine er den beste måten å forebygge influensa på, selv om årets vaksine ikke beskytter like godt mot virustypene som nå sirkulerer i Norge.

– Vaksineeffekt mot influensa A (H3N2) og influensa B/Yamagata forventes å være lav til moderat. For personer i risikogruppene er det likevel viktig å vaksinere seg. Selv om ikke vaksinen beskytter deg mot sykdom, kan den sørge for at sykdomsforløpet blir mindre alvorlig. Helsepersonell, som antas å få bedre beskyttelse av vaksinen enn eldre, blir en enda viktigere målgruppe for å beskytte beboere og pasienter mot smitte.

LES OGSÅ:

Kjøpte biblioteket – lager leiligheter i sju etasjer  

Jubler for penger til styrkepark  

Glatt rullebane i Oslo – Tone endte opp i Wien via Göteborg  

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.