Røde Kors-prisen til Lisleby fotballklubb

Diplom: Fra venstre;  Sven Mollekleiv, president i Røde Kors, Nils Malcom fra Lisleby og Øyvind Bruflat, daglig leder i Østfold Røde Kors.

Diplom: Fra venstre; Sven Mollekleiv, president i Røde Kors, Nils Malcom fra Lisleby og Øyvind Bruflat, daglig leder i Østfold Røde Kors. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lisleby fotballklubb fikk torsdag kveld Røde Kors-prisen for sitt fritid og integreringsprosjekt.

DEL

Torsdag kveld ble det klart at Lisleby FK er vinner av årets Røde Kors-prisen for sitt arbeid med integrering gjennom idrett på Lisleby.

LES OGSÅ: Stolt Lisleby-leder

Pris nummer fire

Røde Kors-prisen er en anerkjennelse for en betydelig innsats i humanitært og eller sosialt arbeid nasjonalt eller internasjonalt. Fra før har store personligheter som Kofi Annan og Jens Stoltenberg vunnet prisen for humanitært arbeid.

LES OGSÅ: Fredsprisen gikk til Lisleby

Dette sier innstillingsutvalget i begrunnelsen for valget av Lisleby fotballklubb som prisvinner:

«Fotball Fritid ble startet som gratisaktivitet for unge i 2014, samme år som Lisleby preget både det nasjonale og internasjonale nyhetsbildet gjennom rapporter om at sju personer fra samme gate i Lisleby reiste til Syria for å slutte seg til IS som fremmedkrigere.

«Fotballklubben viste hvordan frivilligheten kan skape tillit gjennom trygg, voksen tilstedeværelse. Tillit som gir tilgang til å påvirke unge menneskers utvikling i en positiv retning. I en verden som i dag synes å preges av stadig større polarisering og tendenser til ekstremisme, er denne type tiltak viktigere enn noensinne.»

Det var en stolt Nils Malcolm som mottok prisen på vegne av fotballklubben under Røde Kors sitt landsmøte i Haugesund. Han var initiativtaker til prosjektet, som gir ungene leksehjelp, gratis mat og et gratis fritidstilbud. Prosjektet er sponset økonomisk av Gjensidigestiftelsen, Telenor og fotballforbundet.

– Jeg synes det er flott at det blir sett at vi tar vare på hverandre på Lisleby. Vi er ekstremt ydmyke rundt dette, men når vi ser hvilke andre personer og organisasjoner som har fått denne prisen, så synes vi at dette selvsagt er veldig stort, sier Malcolm.

Fikk pris: Lislebys Nils Malcolm (til høyre) fikk fredag overrakt en sjekk pålydende 10.000 kroner fra Jobzone, her representert ved Per Kristian Johansen. foto: Privat

Fikk pris: Lislebys Nils Malcolm (til høyre) fikk fredag overrakt en sjekk pålydende 10.000 kroner fra Jobzone, her representert ved Per Kristian Johansen. foto: Privat

– Vi har fått flere priser for dette arbeidet før, men dette er den største til nå, mener han.

– Hva betyr dette for klubben?

– Det betyr at vi er på kartet. Det er viktig overalt. Kanskje ekstra viktig på Lisleby, siden vi fikk en del negativ oppmerksomhet for en tid tilbake. Det inntrykket mange fikk av Lisleby er nå snudd til noe positivt, sier Malcolm.

LES OGSÅ: Nils Malcolm får Odd Fellow-prisen

– Prisen er til hele Lisleby

Malcolm trekker fram flere aktører som har gjort fritidsprosjektet mulig. Han er tydelig på at dette er en pris til hele lokalsamfunnet på Lisleby.

Det handler om å bli sett: – Nils Malcolm, og flere med ham, i Lisleby fotballklubb gjør en viktig jobb for våre barn, sier Mohamed Warsame i moskeen Al-Huda på Lisleby.

Det handler om å bli sett: – Nils Malcolm, og flere med ham, i Lisleby fotballklubb gjør en viktig jobb for våre barn, sier Mohamed Warsame i moskeen Al-Huda på Lisleby.

– Dette hadde vært umulig å få til uten alle samarbeidspartnerne og ildsjelene som er med. De er det mange av. Det er folk som stiller opp for prosjektet og gjør mye for å kunne være med på dette.

– For eksempel Jarl Østling og Kent Larsen. Vi har med alt fra idrettsfolk, lærere til lærerstudenter. Vi har med oss så mange flinke mennesker. Det er vi helt avhengige av, sier han til Fredriksstad Blad.

– Det er ikke neon tvil om at denne prisen er til hele Lisleby. Vi har barn fra alle lag av Lisleby-samfunnet og alle vet hvem vi er nå, mener han.

Skal markeres på hjemmebane

Malcolm lover en markering når prisen er hentet hjem til Lisleby. Han håper prisutdelingen kan motivere andre til å jobbe med lignende prosjekter i Fredrikstad.

– Dette skal vi markere med en stor fest på Lisleby. Når og hvordan får vi komme tilbake til. Idretten har ofte organisasjoner klare og har god kjennskap til frivilligheten. En trenger bare ildsjeler til å gjøre jobben. Idretten er et internasjonalt språk, som hjelper når det er snakk om integrering.

LES OGSÅ: Storkoser seg på gratis sommerleir

– Ser en på levekårsundersøkelsen i Fredrikstad så har en tre nærområder som er utsatt. Lisleby, Selbak, Holmen og Trosvik-området. De har vanvittig flotte muligheter til å starte slike prosjekt, dersom de klarer å skaffe økonomi til det. Hvis alle lokalsamfunn hadde vært like flinke til å ta vare på hverandre som vi er på Lisleby så hadde det vært gull, mener Malcolm.

Artikkeltags