Hvaler får kloakkdetektiv: Skal spore opp forurensende eiendommer

Papperhavn: Her er inngangen til idylliske Vauerkilen hvor det er slått alarm om dårlig vannkvalitet.

Papperhavn: Her er inngangen til idylliske Vauerkilen hvor det er slått alarm om dårlig vannkvalitet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvaler intensiverer kampen mot kloakkutslipp og dårlige renseløsninger. Fra januar får kommunen en egen medarbeider som skal spore opp aktuelle eiendommer.

DEL

– Det blir leting både i gamle arkiver og ute i felten. Jeg tror imidlertid ikke at vi kommer til å finne noe mer ved Vauerkilen enn andre steder, sier leder for vann og avløp i kommunen, Hanne Bonnevie-Svendsen til FB.

FB har de siste dagene fokusert på alarmerende dårlig vannkvalitet i Vauerkilen. Avisen har også fått tips om at det ligger store rør, som ligner kloakkrør, og peker ut i kilen.

– Vi vet at de siste ti årene er det gjort en stor jobb med å lukke gamle avløp langs Vauerkilen, sier Bonnevie-Svendsen.

I likhet med flere andre kommuner skal Hvaler nå gjøre en ryddesjau. Problemet er at det i årenes løp er bygd en del gamle anlegg hvor alt renner ut etter at kloakken har gått gjennom et slamavskillingsanlegg.

– Vi snakker om 70-årenes løsninger, som står igjen noen steder. Muligens er det noen som ligger så langt unna det offentlige nettet at det er vanskelig å koble seg på. Men også for denne kategorien har det kommet nye og bedre løsninger, som vi vil pålegge, sier Bonnevie-Svendsen. 

– Vi har nå ansatt en ekstra person for å jobbe med disse sakene, men det ligger ikke så mye dramatikk i dette, sier hun.

Artikkeltags