– Vi har møtt grønne lys hele veien, så prosjektet går som planlagt. Nå er vi én million unna målet på 7,5 millioner kroner. Derfor håper jeg det lokale næringslivet kjenner sin besøkelsestid, de må gjerne bidra, sier Paul Henriksen, styremedlem i Oslofjordens friluftsråd og lokal kontakt for arbeidet med friluftshuset.

Som FB har omtalt flere ganger tidligere, er planen å rive den gamle bebyggelsen fra 80-tallet og bygge et helt nytt friluftshus på badeperlen Storesand på Kirkøy.

 

Kreativ innsamlingsprosess

– Rammesøknaden er godkjent, og nå starter vi med detaljplanene. Så langt i prosessen har vi bare møtte på grønne lys, både fra Hvaler kommune og styret i nasjonalparken, og vi håper det fortsetter slik, sier Paul Henriksen.

Men det mangler altså én million kroner før målet om 7,5 millioner er nådd. OF har vært kreative i innsamlingsprosessen, og ga blant annet badegjestene en is om de donerte 100 kroner til det nye bygget. 30.000 kroner har også kommet inn via et spleiselag på nett.

– Dette bygget vil bli et senter for friluftsliv og dermed et viktig bidrag for turisme og lokalt næringsliv. Derfor må gjerne næringslivet komme på banen og bidra på den siste innsamlingsetappen, sier Henriksen.

Planen er at senteret skal stå ferdig i 2019. Da er det nemlig ti år siden Hvaler nasjonalpark ble opprettet, og altså 80 år siden OF sikret Storesand som allment område.

Nå søker rådet ulike organisasjoner, stiftelser og legater om penger. Hittil har den desidert største donasjonen kommet fra DNB-stiftelsen, som startet giverstafetten med 2,5 millioner kroner.

Flere funksjoner

Storesand er i dag den mest besøkte delen av Ytre Hvaler nasjonalpark. Oslofjordens Friluftsråd (OF) har hatt ansvar for stranda og teltplassen siden 1939.

– Vi ønsker derfor å rive ned byggene som nå står og bygge nytt. Visjonen er at det skal være et bygg som glir mer inn i naturen og er tilpasset dagens behov, sa Cathrine Restad-Hvalby, rådgiver i Oslofjordens friluftsråd til FB da planene ble kjent i 2015.

Tanken er at friluftshuset skal ha flere funksjoner. I tillegg til kafé/kiosk som i dag, og toaletter og dusjfasiliteter, vil OF at stedet skal brukes som inspirasjons- og informasjonssenter med muligheter for både møtevirksomhet og konferanser.

Vertskap som i Foten?

Med planene om friluftshus diskuteres det nå hvordan en kafé kan drives.

– Vi snuser litt på ideen om å ha et vertskap, slik som det er planlagt i Foten. Det blir i så fall ikke med vertskapsbolig, men modellen derfra er interessant, sier Henriksen.