Gå til sidens hovedinnhold

Vil forby ballongslipp

Artikkelen er over 4 år gammel

Fotballforbundets ballongslipp etter cupfinalen har opprørt miljøentusiaster. Nå vil Naturvernforbundet i Østfold ha et forbud i Fredrikstad og på Hvaler.

Organisasjonen oppfordrer også de politiske partiene til å ikke bruke ballonger under valgkampen frem til stortingsvalget i 2017.

– Vi mener at politikerne bør gå foran som et godt eksempel, sier Sten Helberg fra Naturvernforbundet i Østfold.

Fant rester langt unna

Søndag 20. november var det duket for cupfinale på Ullevål stadion. Før kampen startet, ble det sluppet hundrevis av ballonger ut i lufta.

Det har skapt sterke reaksjoner i miljøbevegelsen sentralt. Nå kaster også de lokale naturvernerne seg inn i ballongdebatten.

– Det var ille å se slippet. Ballonger sprer seg jo overalt, det vet vi som rydder søppel i fjæra. Det ble funnet ballongrester fra cupfinalen ved Jomfruland (utenfor Kragerø, journ. anm), forteller Helberg, som også er prosjektleder for Kystlotteriet.

Fakta

Gjenstander av plast, gummi og andre lite nedbrytbare materialer kan bli værende i miljøet i hundrevis av år.

Det kan skade dyr og mennesker.

Åtte millioner tonn plastavfall havner i verdenshavene årlig.

I 2050 vil det være mer plastsøppel enn fisk i verdenshavene, ifølge en rapport fra Word Economic Forum.

15 prosent av det marine avfallet flyter på havet, 15 prosent ligger i strandsonen og 70 prosent synker og blir liggende på havbunnen.

Kilde: NRK/WWF, Miljødirektoratet, Miljøstatus.no, Word Economic Forum.

Det er et prosjekt i Naturvernforbundet for å redusere marin forsøpling, noe som særlig er et stort problem på Hvaler.

– Når vi rydder strendene, finner vi så mye plast, blant annet ballongrester. Dette er et stort problem i havet, i fjæra, ja i hele naturen, fremholder Helberg.

Tror plast er mat

Naturvernforbundet i Østfold fremmer nå en interpellasjon for å forby ballongslipp i Fredrikstad og Hvaler kommuner ved alle typer arrangementer.

Det vises til Akerøya, der Oslofjordens Friluftsråd har funnet oppimot 600 ballongrester på et strandstrekk på 100 meter.

«Det er veldig enkelt å slippe en ballong opp i luften, men det er svært tid- og ressurskrevende å fjerne den fra det marine miljøet hvor det ofte ender», heter det i interpellasjonen.

– Fugler misforstår og tror at plast er mat. Når de spiser plasten, kan den sette seg fast, og de får ikke nok ordentlig mat. Det kan ta livet av sjøfugl, forklarer Sten Helberg.

I interpellasjonen fastslås det at en million sjøfugl dør på verdensbasis hvert år som følge av marin forsøpling. De får ikke plasten gjennom fordøyelsessystemet.

– Ønsker dere ballongforbud i sin helhet?

– Nei, men vi vil at det skal unngås på offentlige plasser. Å ikke bruke ballonger i valgkampen er et reelt og greit forslag å forholde seg til, mener Helberg.

Sterk oppfordring fra ordføreren

– Vi vil sørge for at det ikke er lov til å bevisst slippe ut store mengder ballonger. Når det gjelder miljøet, bør vi ta de små tingene vi kan gjøre noe med. Dette er noe man vil se en direkte effekt av, tilføyer han.

Ordføreren på Hvaler, Eivind Borge (Frp) synes det er gledelig at Naturvernforbundet i Østfold tar opp problematikken med ballonger.

Han har selv sett forsøplingen på blant annet Akerøya.

– Det er helt vilt, helt vanvittig. Ballonger er en stor forurensingskilde. Fuglene spiser jo restene, og så sulter de ihjel med magesekken full av plast, sier han.

Et forbud vil ordføreren likevel ikke støtte:

– Nei, men jeg vil på det sterkeste oppfordre folk til å slutte å bruke ballonger. Det finnes sårbare naturområder overalt, ikke bare på Hvaler, som vi må ta vare på, erklærer Borge.

Varaordfører i Fredrikstad, Kari Agerup (Ap), synes derimot at et forbud er helt på sin plass. Hun vil fremme Naturvernforbundets interpellasjon i neste bystyremøte.

Kommentarer til denne saken