Gå til sidens hovedinnhold

Her er Hvalers spektakulære topptur

Artikkelen er over 3 år gammel

Du kommer nesten ikke høyere på Hvaler enn det «nye» turmålet Botneveten på Kirkeøy.

Stedet i seg selv er langt fra nytt, det har ligget her i uendelige tider.

Men som merket turmål er toppen Botneveten fersk, og sist søndag var det offisiell åpning med 60 personer og applaus.

Praktutsyn

– Dette blir et nytt kapittel i turtilbudet på Hvaler, sier Paul Henriksen, som fikk æren av å åpne Botneveten som nytt mål for kyststien i øykommunen.

Området ble vernet allerede på 1970-tallet, men det er først nå at kommunen og Oslofjordens Friluftsråd har tatt grep.

Se også bildet av Gaustatoppen fra Sprinklet på Gressvik her.

– Sammen med Skjærgårdstjenesten er stiene blitt skiltet og merket, og det er anlagt parkeringsplass og flere informasjonstavler. Botneveten er blitt et spennende turmål, mener han.

 

Toppen rager 71,5 meter over havet og er Hvalers nest høyeste punkt, bare slått av Bankerødkollen på Vesterøy med sine 72,4 meter.

Fra Botneveten er utsikten formidabel i praktisk talt alle himmelretninger.

– Man ser domkirken i Fredrikstad, Torsnes og Skjeberg. Man ser til Iddefjorden og svenskelandet med Koster, og Tisler, Torbjørnskjær og Færder fyr. Utsiktsplassen er veldig fin, sier Paul Henriksen.

Bratt opp

Platået på toppen er stort og har fått tre informasjonstavler. På 1880-tallet jobbet rundt 50 mann her med uttak av feltspat.

Det går flere stier opp, men den nye traseen er merket fra parkeringsplassen i Hyttekasbakken. Man finner frem ved å følge veien mot Botnekilen og Holtekilen.

– Den første delen opp er faktisk ganske bratt. Terrenget slaker deretter litt ut, og det er anlagt tretrapper for å gjøre stien mer tilgjengelig. Det er tar cirka 15–20 minutter opp, forteller Henriksen.

– Traseen er ikke direkte tilknyttet det øvrige kyststi-systemet ennå, men jeg antar at den vil bli koblet på i løpet av noen år. Det er ikke langt til kyststien.

Det nye turmålet er blitt til i et nært samarbeid mellom Hvaler kommune, Oslofjordens Friluftsråd, Skjærgårdstjenesten og lokale grunneiere. Det er finansiert med midler fra Gjensidigestiftelsen og Østfold fylkeskommune.

Kommentarer til denne saken