Hvaler kan bli sjøpung-paradis: – Jeg kan røpe at det er ting på gang

Sjøpunger har noen helt unike egenskaper. Nå viser det seg at de manetlignende dyrene vokser så det suser på Hvaler.

Sjøpunger har noen helt unike egenskaper. Nå viser det seg at de manetlignende dyrene vokser så det suser på Hvaler. Foto:

Hans Gude Gudesens (67) gigantiske havprosjekt har kommet et skitt videre på Hvaler. Resultatene fra de fire prøvestasjonene for de såkalte sjøpungene er nemlig positive.

DEL

– Jeg kan ikke si så mye, men jeg kan røpe at det er ting på gang, sier en hemmelighetsfull Hvaler-ordfører Eivind Norman Borge om prosjektet.

Som FB har skrevet tidligere, er Opticom-gründer Hans Gude Gudesen fra Selbak hjernen bak Project Ocean, som driver oppdrett av såkalte tunikater, eller sjøpunger.

De gelélignende dyrene har nemlig de unike egenskapene at de kan rense havet, produsere cellulose og brukes til dyre- og fiskefôr.

Det som tidligere har blitt sett på som et ugress og problem i havet, er i ferd med å forvandles til en ressurs – og potensiell gullgruve.

Se faktaramme nederst i saken!

Teknologi til Kina

På Hvaler ble det rundt påsketider satt ut fire prøvestasjoner for å se hvordan vekstforholdene for sjøpunger er der, med viktig næring fra Glomma.

– Når prøvene er tatt opp vil neste steg bli å analysere resultatene. Det er en betydelig sannsynlighet for at vi vil fortsette aktiviteten på Hvaler, sa Hans Kristian Hustad, kommersiell leder for prosjektet, til FB tidligere i høst.

Den tidligere Rema 1000-toppen er en av Gudesens nære medarbeidere.

Gudesen og brødrene Terje og Jan Petter Andersen har blant annet inngått omfattende vannrensing-avtale med myndighetene i den kinesiske byen Zhenjiang.

Det er Gudesens "Project Ocean" som står bak teknologien til vannrensingsystemet som nå skal benyttes i byen som har rundt 3,1 millioner innbyggere.

Hans Gude Gudensen vil med sitt havprosjekt bidra til å bruke ressursene i havet på en bærekraftig måte. Her var han på Hvalerkonferansen i januar for å fortelle om ideene.

Hans Gude Gudensen vil med sitt havprosjekt bidra til å bruke ressursene i havet på en bærekraftig måte. Her var han på Hvalerkonferansen i januar for å fortelle om ideene. Foto:

Kommer avklaringer denne vinteren

– Testene ble tatt opp i november, og de var positive for Hvaler. Vi har også hatt tester ute i Iddefjorden, men de resultatene var ikke så bra, skriver Hustad i en mail til FB.

Han forklarer at det derfor er slik de trodde; sjøpunger vokser best der det er næringsmateriale å vokse på, og de bringer Glomma til Hvaler.

– Hva som skjer videre med Hvaler og Ocean nå er litt for tidlig å si. Det er lansert flere tanker om mulige prosjekter, men det er enda ikke avklart, sier han. 

De er i en arbeidsfase hvor de skal etablere et fellesforetak, eller joint venture, som er en form for økonomisk samarbeidsavtale, for fiskefôr. Men hvem som er med eller hvordan det skal organiseres sier han ikke noe om.

– Dette blir avklart i løpet av vinteren, og før det er det ikke så mye mer å si enn at vi vil kunne produsere biomasse til fôr og andre produkter overalt hvor det er næring i havet, forklarer Hustad.

– Dette kan bli veldig stort

Hvaler-ordfører Eivind Norman Borge har god kjennskap til prosjektet, men er hemmelighetsfull om status for veien videre. Men han klarer ikke å legge skjul på at han er svært engasjert og spent på hva prosjektet kan bety for Hvaler.

– Hva gjør dere som kommune nå?

– Jeg vet ikke om jeg kan si så mye, men det har skjedd noe. Hvaler kommune har tatt noen avgjørelser. Dette er forretningshemmeligheter, men jeg kan røpe at det er ting på gang, sier Borge.

– Har dere noen rolle i dette fellesforetaket Hustad snakker om?

– Nei, vi er ikke en del av dette. Vår oppgave er å tilrettelegge.

Da FB intervjuet Borge før resultatene var klare, sa han at slik det så ut da, var dette det største verdiskapingsprosjektet Hvaler har sett.

– Det er helt klart, dette kan bli veldig stort, sier han nå.

FB har også vært i kontakt med Geir Kristoffersen, som er Gudesens advokat og har en rolle i prosjektet. Han er også daglig leder i selskapet Hvaler Havbruk AS, som er involvert i Project Ocean. Der er Arild Åserud styreleder.

Kristoffersen ønsker ikke å kommentere saken nå.

Dette er Project Ocean

  • Verdens befolkning bare øker, og vi er i ferd med å bruke opp mange av naturressursene. Klimaendringer er utfordrende for landbruket, og dermed blir havet en viktig kilde til fornybare ressurser. Ocean Project vil utvikle tekonologi som gjør at vi kan utnytte ressursene i havet på en bærekraftig måte – til produksjon av mat og energi.
  • Bak prosjektet står Hans Gude Gudesen fra Selbak. Prosjektet er delt i flere selskaper, blant annet Ocean Bergen, som driver forskning både i Bergen og på Hvaler. Her er Universitetet i Bergen, Uni Research og Bergen Teknologioverføring med på laget. Alle selskapene er kontrollert av Gudesen med minst 50 prosent.
  • Enkelt forklart har forskere utviklet en metode for å drive oppdrett av tinikater, eller sjøpølser. Det er en dyregruppe som ser ut som en blanding av manet og tang, og som vokser på alt fra tauverk og brygger langs hele norskekysten.
  • Sjøpunger har flere egenskaper. Blant annet fungerer de som et rør som renser vannet, samtidig som de spiser det som er nederst på næringsstigen. I tillegg er sjøpunger den eneste dyregruppen som produserer cellulose. Ifølge forskerne har denne cellulosen høyere kvalitet enn trecellulose, og forskerne mener det kan brukes som drivstoff.
  • Sjøpungene består av 60 prosent protein, og er dermed veldig næringsrike. Proteinet kan brukes til fôr både for fisker og dyr.

Kilde: Ocean Bergen/Dagens Næringsliv

Artikkeltags