Hvaler blir bomfri!

Bomstasjonen har stått på Stokken siden 1993. Den blir trolig revet etter bompengestoppen i januar. ARKIVFOTO: LASSE ERIKSSON

Bomstasjonen har stått på Stokken siden 1993. Den blir trolig revet etter bompengestoppen i januar. ARKIVFOTO: LASSE ERIKSSON

Artikkelen er over 10 år gammel

Fra 16. januar kjører du gratis til Hvaler. Etter nesten 20 års drift legges bomstasjonen ned.

DEL

Formannskapet på Hvaler har nå satt endelig punktum for bompengeinnkrevingen på kommunegrensen. Bare Arbeiderpartiet ville ha en ny forlengelse på to år.
– De sentrale myndighetene sa klart ifra at det var bortimot umulig å få godkjennelse for enda en forlengelse. Derfor sa formannskapet bom stopp, sier ordfører Eivind Normann Borge (Frp) til Fredriksstad Blad.

Vil rive stasjonen

Han og hans parti har aldri vært tilhengere av bompenger, og ordføreren synes det er naturlig å jevne hele stasjonen med jorden når det er slutt 15. januar neste år.
– På spøk har jeg sagt at jeg godt kan sette meg i en gravemaskin og rive hele stasen. Det hadde vært gøy, ler Borge.
Opprinnelig skulle det ha vært slutt på bompengeinnkrevingen i 2007, men anført av Arbeiderpartiet ble det gjennomslag for å øke tidsrammen for bompenger med to år. Pengene ble brukt til å utbedre veistandarden og trafikksikkerheten på Vesterøy. Ap ønsket seg ytterligere forlengelse, men de andre partiene sa nei til dette. Dermed er det slutt fra midten av januar neste år.
– Jeg regner med at dette er svært velkomment for alle, sier ordføreren.

Åpnet i 1989

Bomstasjonen på Hvaler ble åpnet i oktober 1989. Den lå første ved tunnelåpningen. Den lave trafikken gjorde at prisen ble skrudd i været. Til slutt måtte brukerne betale hele 149 kroner for å kjøre igjennom tunnelen.
Etter en lang og smertefull prosess ble den flyttet i 1993. Fra da av måtte alle som kjørte inn i Hvaler betale 50 kroner, bortsett fra innbyggerne på de vestre øyene. De slapp unna med en tier.
I 2007 var tunnelen nedbetalt. Da ble det innført nye takster. Siden da har det kostet 20 kroner å kjøre gjennom bomstasjonen. Totalt har brukerne lagt igjen cirka 350 millioner kroner i «bøssene» på disse 20 årene. Cirka 2.200 kjøretøy passerer bomstasjonen hvert døgn.
16. januar neste år er det slutt på all telling.

Artikkeltags