I dag er HPV-vaksinen gratis – men snart vil den koste 4.000 kroner

SNART SLUTT: Er du født i 1991 eller senere, men har ikke fått HPV-vaksinen? Da gjelder gratistilbudet en kort periode til. Vaksinen settes som sprøyte i overarmen.

SNART SLUTT: Er du født i 1991 eller senere, men har ikke fått HPV-vaksinen? Da gjelder gratistilbudet en kort periode til. Vaksinen settes som sprøyte i overarmen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Dersom du vil følge anbefalingen fra helsevesenet om å ta den såkalte HPV-vaksinen, begynner det å haste om du vil få den gratis.

DEL

Siden 2016 har vaksinen vært gratis for dem som er født i 1991 eller senere, og som ikke har fått den gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Snart er det slutt på gratistilbudet: Fra nyttår må også denne gruppen selv betale for vaksinen, som koster 4.000 kroner.

Siste mulighet får å få den uten å betale, er å få den første av tre dose innen utgangen av desember. Den siste dosen må settes innen 1. juli neste år.

HPV-virus er svært vanlig. Ifølge Folkehelseinstituttet blir 70 prosent av befolkningen smittet i løpet av livet. De fleste infeksjonene er ufarlige og går over av seg selv, men smitte kan også gi kreft.

Beskytter mot livmorhalskreft

– Unge kvinner har en unik mulighet til å beskytte seg mot livmorhalskreft ved å få HPV-vaksine. Nå er det viktig at alle får med seg at det er siste mulighet for å starte gratis HPV-vaksinering sier kommuneoverlege Guro Steine Letting i Fredrikstad i en pressemelding.

De som ønsker å få vaksinen kan ta kontakt med kommunens vaksinasjonskontor.

Kommunen var overrasket over at bare halvparten av de knapt 350 kvinnene de forventet ville ta vaksinen, dukket opp da gratistilbudet ble etablert i 2016.

– Vi lurer veldig på hvorfor så få kom til den første vaksinasjonsdagen. HPV-vaksinen beskytter jo mot de virusene som hyppigst gir livmorhalskreft, sa Ragnhild Folde, leder av helsevern for barn og unge til FB den gang.

HPV og vaksinen

  • HPV smitter gjennom seksuell kontakt.
  • Vaksinen anbefales om du har hatt ingen, én eller flere seksualpartnere.
  • Vaksinen settes som sprøyte i overarmen.
  • Vaksinasjonen består av tre doser som gis i løpet av 6 – 12 måneder
  • Legemiddelmyndighetene har godkjent vaksinen ut i fra en grundig vurdering av effekt og bivirkninger
  • Vaksinen gir beskyttelse mot HPV-typer som tilsammen er årsak til rundt 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft i Norge.
  • 3 000 kvinner i Norge må årlig opereres for alvorlige celleforandringer i livmorhalsen.
  • Omlag 350 kvinner får livmorhalskreft hvert år.
  • Mellom 60 og 100 kvinner i Norge dør hvert år av sykdommen.

Kilde: Folkehelseinstituttet og Fredrikstad kommune

Les også disse sakene om barnevaksinasjonsprogrammet:

Barnehageeier sier nei til barn som ikke vaksineres

Ønsker å følge etter Helle Soos og forlange vaksinerte barn

Mottar drapstrusler etter vaksine-standpunkt 

Artikkeltags