Få jenter møtte til livsviktig kreftvaksine

Viktig: HPV-vaksinen beskytter mot livmorhalskreft. Men få har hittil benyttet seg av gratistilbudet fra det offentlige, som i Fredrikstad utføres i Byhallen for utsatte aldersgrupper.

Viktig: HPV-vaksinen beskytter mot livmorhalskreft. Men få har hittil benyttet seg av gratistilbudet fra det offentlige, som i Fredrikstad utføres i Byhallen for utsatte aldersgrupper. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mindre enn halvparten av jentene som kommunen håpet ville ta gratis HPV-vaksine, møtte opp.

DEL

– Vi lurer veldig på hvorfor så få kom til den første vaksinasjonsdagen. HPV-vaksinen beskytter jo mot de virusene som hyppigst gir livmorhalskreft, sier Ragnhild Folde, leder av helsevern for barn og unge i Fredrikstad kommune.

Flere dør

Onsdag i forrige uke kunne kvinner født i 1991 og 1992 ta den første av tre vaksinedoser gratis i Byhallen.

Kommunen hadde på bakgrunn av tall fra andre steder anslått at 40 prosent av målgruppen ville møte.

Det tilsier cirka 375 kvinner. I stedet kom det 145. Totalt er det 937 i disse to alderskullene i Fredrikstad.

Ragnhild Folde

Ragnhild Folde Foto:

– Staten og Folkehelseinstituttet gjør en kjempesatsing med tilbudet av gratis HPV-vaksine. Den koster 3750 kroner hvis man betaler selv, påpeker Ragnhild Folde.

– Dette er et veldig viktig forebyggende tiltak mot livmorhalskreft og forstadier av den. Hvert år får 300 kvinner denne kreftformen, og mellom 65 og 100 dør, tilføyer hun.

Utvidet tilbud

I tillegg gjøres det årlig 3.000 inngrep mot forstadier av livmorhalskreft. Slike forstadier kan gi senere komplikasjoner i svangerskap, som abort eller for tidlig fødsel.

– Dette har altså alvorlige konsekvenser, fastslår Folde.

HPV-vaksinen er nå tatt inn i det obligatoriske vaksinasjonsprogrammet for 7.-klassinger. Men statlige myndigheter har altså utvidet tilbudet, slik at de som ikke har fått vaksinen tidligere, likevel kan ta den gratis, innen utgangen av 2018.

Dette gjelder for jenter født fra 1991 til 1996.

Fredrikstad kommune har organisert vaksineringen over ulike datoer, slik at to og to årskull fikk hver sine dager.

Tanken var å fordele belastningen på helsepersonellet og unngå kø. Men etter den første vaksinedagen innser kommunen at det var unødvendig.

– Vi undrer oss over antallet som møtte opp. Det har vært gitt mye informasjon, men det er mulig vi burde ha gjort det på en annen måte, sier Ragnhild Folde.

Smittes ved sex

Folkehelseinstituttet har sendt sms til alle i målgruppene, og kommunen har annonsert i lokalavisene, vært på radio og blitt intervjuet av Fredriksstad Blad. Det ligger informasjon på kommunens egne nettsider, og det er gått ut skriv til blant annet Høgskolen i Østfold.

– Vi skulle gjerne ha visst hvorfor så mange ikke ønsker vaksinen, påpeker Folde og understreker at den er svært aktuell for jenter i aldersgruppene som får tilbudet.

HPV-viruset er nemlig den mest vanlige seksuelt overførbare smitten som finnes.

– For noen går det over, for andre blir det kronisk. Da kan man utvikle livmorhalskreft, forklarer hun.

Hun oppfordrer alle som er usikre eller skeptiske til å søke informasjon på nettet. Onsdag 23. november er det første vaksinasjonsdag for dem født i 93 og 94. For dem født i 95 og 96 er datoen 7. desember.

Men hvis noen født i 91 og 92 gikk glipp av vaksinen forrige uke, kan de møte opp på de andre datoene.

Artikkeltags