Gå til sidens hovedinnhold

Årets opptakstall er klare

Artikkelen er over 4 år gammel

Med 131 000 søkere til høyere utdanning opplevde Samordna Opptak en 3,2 prosents økning sammenlignet med i fjor.

Av disse var 112 000 kvalifiserte for høyere utdanning. En regner med at ca. 60 % vil takke ja til plassen de er tilbudt.

Medisinstudiet ved Universitet i Oslo er fortsatt landets mest populære. Snittet med førstegangsvitnemål ligger på 59,7 og for søkere i hovedopptaket er årets karaktersnitt på 68,3.

Rekordopptak for Høgskolen i Østfold

Det er gitt totalt 2370 tilbud fra Høgskolen i Østfold gjennom Samordna opptak i år. Dette tilsvarer en økning på 19 prosent sammenlignet med 2015.

– Rekorden på 3330 førsteprioritetssøkere i april har gitt et svært godt resultat i årets opptak, noe vi er svært godt fornøyd med. Samlet sett er årets opptak svært godt, og vi ser en god utvikling på de fleste av våre studier, noe som viser at vi er en populær høgskole i vekst, sier høgskoledirektør Carl-Morten Gjeldnes i en pressemelding.

Lange ventelister

Det er 3395 søknader på venteliste, som er hele 15 prosent mer enn i fjor.

– Det er fortsatt et stort press på våre studier innen helse- og sosialfag, med svært lange ventelister. Dette til tross for en økning i antall studieplasser fra 2015 til 2016, sier Gjeldnes.

Etter hovedopptaket er det fremdeles 2428 søknader på venteliste ved HiØ fem bachelorstudier ved Avdeling for helse- og sosialfag etter at det er gitt ut 670 tilbud.

Fortsatt ledige plasser

Det er fortsatt muligheter for å søke opptak til ledige studieplasser. Høgskolen lyser disse plassene ut gjennom www.samordnaopptak.no fra 20. juli, og utlysningene vil bli oppdatert hele sommeren fram mot studiestart.

– Det lønner seg likevel å være tidlig ute, da de normalt fylles fort opp, avslutter høgskoledirektøren.

Fornøyd kunnskapsminister

– Jeg er glad for å se at så mange er kvalifisert for høyere utdanning og at så mange får oppfylt sitt førstevalg. Kunnskap, utdanning og forskning er nøkkelen for å få til den omstillingen Norge står midt oppe i, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

Seks av ti som fikk tilbud om høyere utdanning ved årets opptak, er kvinner. Det er omtrent det samme som under fjorårets opptak, skriver NTB.

Samtidig som det er flere som får tilbud om utdanning, er det noe færre som kommer inn på sitt førstevalg sammenlignet med fjoråret. Seks av ti får oppfylt sitt førsteønske når det gjelder studieplass.

Årets hovedopptak viser at det er rekordmange som ønsker å bli sykepleiere. Utdanning opplever en økning på 20 prosent flere søknader sammenlignet med 2015.

5 tips til deg uten studieplass:

1. Sjekk listen over studier med ledige studieplasser. Den legges ut kl. 09.00 den 19. juli på samordnaopptak.no. Kanskje du finnet et studium som passer deg.

2. Kom du ikke inn på drømmestudiet, så kan du bruke det neste året til å forberede poengene dine.

3. Tenk alternative studiemuligheter.

4. Bruk året til noe gøy og nyttig. Arbeidserfaring kan være positivt, og du kan lære mye av å reise. Folkehøgskole er en mulighet.

5. Begynn forberedelsene til studievalget tidlig, slik at du har oversikt over kvalifikasjonskrav og frister, og for å kunne tenke nøye gjennom valget ditt.

Kilde: Høgskolen i Oslo og Akershus

 

Kommentarer til denne saken