Drev alkoholsalg i studentboliggruppe på Facebook

KJØP OG SALG AV ALKOHOL: Studentene opprettet sitt eget forum for kjøp og salg av alkohol. Det liker politiet dårlig.

KJØP OG SALG AV ALKOHOL: Studentene opprettet sitt eget forum for kjøp og salg av alkohol. Det liker politiet dårlig.

Artikkelen er over 3 år gammel

Ikke alle brukerne av studentboliggruppa på Facebook ble like glade da administratoren satte bom for alt alkoholsalget i gruppa.

DEL

«Dette er bare latterlig!!! Dette er ikke ulovlig å nyte alkohol. La nå vi få lov til å formidle salg av lovlige varer på denne gruppen. Det er ikke administrators oppgave å la private standpunkter få farge en stor gruppe som dette. Om jeg skal le eller grine vet jeg ikke, det jeg i alle fall vet er at dette er den mest idiotiske beslutningen jeg har sett på svært lenge,» skrev ett av medlemmene i Facebook-gruppen Bjølstad, som er for studenter boende i studentboligene på Værste, i går.

Administrator tok tak

Da hadde administrator Patrick André Korneliussen (22) slettet innlegg på siden om kjøp og salg av alkohol, og gitt beskjed om at fremtidige forsøk på kjøp og salg av alkohol også vil bli slettet.

Han lukket samtidig gruppen.

– Jeg fikk ganske mange henvendelser fra medlemmer som ikke syntes det var noe ålreit med dette salget. Jeg tenker også at det umulig kan være lovlig. Så da tenkte jeg at vi bare stopper det, sier Korneliussen.

Korneliussen studerer kjemi ved Høgskolen i Østfold. Han er styremedlem i Studentsamskipnaden, nestleder av ingeniørstudentenes studentråd og med i studentparlamentet. Foran dette skoleåret ble han bedt om å ta over administratoransvaret for Facebook-gruppen til studentene som bor på Bjølstad.

Han forteller at gruppen brukes mye til informasjon om arrangementer og utveksling av informasjon om praktiske ting i studenthyblene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJØPER: Flere sjekker ut om noen i gruppa har noe alkohol til salgs.

KJØPER: Flere sjekker ut om noen i gruppa har noe alkohol til salgs. Foto:

Usikker på omfanget

Korneliussen aner ikke hvor lenge medlemmer av gruppen, som mandag hadde 333 medlemmer, har kjøpt og solgt alkohol via gruppen han tok over i høst.

– Hvor omfattende har salget vært? Er det snakk om store kvanta?

– Nei, det har ikke virket slik. Det er folk som spør om noen selger alkohol, og det er noen som melder at de har drikke til overs som de vil selge. Det har vært en del bilder av sprit som er til salgs og mye spørsmål om det finnes noen som har noe å selge, sier Korneliussen.

Han forteller at han har slettet det meste han har sett av slike forespørsler i gruppa nå.

Da FB så på gruppen, fant vi noen få henvendelser om kjøp og salg av alkohol fra tidligere i år. Han anslår at alkoholinnlegg kanskje er blitt postet et par ganger i måneden.

Sammenlignet med Stalin

Det var flere av medlemmene som reagerte på at det ble satt bom for alkoholsalget, og flere argumenterte heftig i gruppa for at det faktisk er lovlig å kjøpe alkohol privat fra hverandre. 

VILLE SELGE: Dette er en av postene som ble lagt ut i gruppen.

VILLE SELGE: Dette er en av postene som ble lagt ut i gruppen. Foto:

«Det er ikke «rett og slett ulovlig». Ingen som driver med instruktiv salg her, og det kan enkelt defineres som naboer som veksler goder med hverandre. Folk har lov til å gjøre fortjeneste på alkohol i begrenset omfang, i henhold til §8-6. Det er en kraftig overdrivelse å gjøre dette til noe større enn det, det er,» skriver én av debattantene.

«En siste ting skal være sagt. Jeg har tenkt å poste et bilde som er veldig passende for policyen til administratorene av denne gruppen,» skrev en annen tirsdag kveld – og la ved et bilde av Stalin.

– Ikke gøy

– Jeg må innrømme at det ikke var så gøy med alle reaksjonene. Jeg er jo på en måte bare budbringeren, og det er ikke gøy å bli skutt ned på den måten, sier Korneliussen.

Tirsdag kveld var det også opprettet en ny, lukket Bjølstad-gruppe på Facebook der noen av kritikerne er administratorer. Gruppen hadde 27 medlemmer.

– Alt tyder på at dette er ulovlig

Fredriksstad Blad legger frem saken for krimsjef Rune Albertsen i fredrikstadpolitiet, og opplyser at det handler om en facebookgruppe med mer enn 300 medlemmer.

Han trenger ikke noen betenkningstid:  

– Slik du fremstiller det, tyder alt på at dette er ulovlig, sier han.

– Dersom politiet kommer over slike saker, følger vi dem opp, om vi har ressurser til det.

– Er det ulovlig, uavhengig av kvantum?

– Ja, det er det, sier Albertsen.

Argumentet om at dette bare er naboer som hjelper hverandre, biter heller ikke på politimannen.

Han opplyser at politiet innimellom tar personer som selger alkohol til andre. Politiet er mest opptatt av salgsleddet, sier han.

En lukket facebook-gruppe anses ikke som et lovlig sted for å selge alkohol, fremholder krimsjefen bestemt.

Artikkeltags