Gå til sidens hovedinnhold

Hjelp som varmer i Vaive

Artikkelen er over 18 år gammel

Karene i Gressvik Røde Kors har med seg både dukker og pledd på årets juletur til Vaive i Latvia.

Klokken halv seks i går tidlig startet nok en tur med humanitært fortegn fra Gressvik til Vaive i Latvia. Da setter Røde Kors-medlemmene Emil Bjerke, Frank Monsen, Harald Henriksen og Leif Olavsen seg i to biler for å kjøre fem tonn med julegaver til det latviske bestemmelsesstedet.
– Det er mer enn normalt. Vi måtte sette inn en ekstra bil, forteller Bjerke som er primus motor for hjelpeinnsatsen.

Fra militært lager

I går formiddag ble blant annet svære hvite baller lastet om bord i foreningens lastebil. Ballene var madrasser og ulltepper som Oslo Røde Kors har skaffet til veie fra et militært lager.
– Pleddene kommer godt med i Vaive?
– Å ja, ja! Det var 17 minusgrader der mandag kveld. Men det virker dobbelt så kaldt, for inne i boligene til folk er det bare fem, seks varmegrader.
Emil Bjerke står foran sin 19. tur til Vaive, og svarer rutinert på spørsmålene om hjelpesendingene. Det er mange som bidrar til suksessen, så også denne gangen:

Takker flere for bidrag

– Takk til Rebekka-losjen, Karlshus skole, og til alle medlemmene i Røde Kors som har gitt oss penger til julegavene, sier Bjerke, og ber oss formidle hilsenen.
– Vet du hvor mye transporten er verdt?
– I kroner og øre? Veldig vanskelig å si, men det er vel julepresanger for 30.000 kroner.
Forteller Røde Kors-mannen, og slår fast at behovet er stort i den latviske kommunen som har 400 barn i alderen 0 til 14 år.
– Det er stor fattigdom. Arbeidsledigheten er på 65 prosent. Folk venter på at landet skal komme inn i EU, men jeg er ikke så sikker på at det blir bra.

Kommentarer til denne saken