– Her er Stoltenbergs ferieparadis

Naboene Bjørg Bustgaard samt Tor og Bjørg Reinertsen har bare godt å si om Jens Stoltenberg som har huset i bakgrunnen som feriebolig

Naboene Bjørg Bustgaard samt Tor og Bjørg Reinertsen har bare godt å si om Jens Stoltenberg som har huset i bakgrunnen som feriebolig

Av
Artikkelen er over 18 år gammel

– En hyggelig kar som alltid har en ungeflokk på slep. Slik beskriver naboene på Søndre Sandøy landets nye statsminister.

DEL

De første vårblomstene i beddet utenfor sommervillaen til Stoltenberg har så vidt begynt å kikke frem. De mest optimistiske hyttenaboene er også i gang med å forberede sommersesongen.
Hos Stoltenberg er det helt stille. Men eiendommen bærer preg av stor aktivitet i feriesesongen. Foran ligger løkka hvor Jens sparker fotball med barna om sommeren. På baksiden av huset er det satt opp husker i de digre eiketrærne, og på verandaen ligger både familiens A-jolle og seilbrett i vinteropplag.

Flott utsikt mot sjøen

Fra verandaen og stuevinduene har landets statsminsiter flott utsikt over Gravningsund. Stedet ligger snaut 100 meter fra vannet. Det dreier seg om et gammelt hvitmalt hus fra rundt århundreskiftet hvor Jens og familien er tredje generasjon Stoltenberg. Jens' bestefar kjøpte stedet midt på 60-tallet, og før det var Stoltenberg-huset pensjonat. I sin tid het det «Hansens pensjonat» på Søndre Sandøy.
Også far Thorvald Stoltenberg har hatt mange flotte sommere på Søndre Sandøy. Men de siste årene har han knapt vært å se. Nå er det Jens og hans søsken som har overtatt stedet. I følge naboene kan det derfor være riktig så folksomt i Stoltenberg-huset om sommeren.
Stedet til landets nye statsminister er ganske enkelt utstyrt. Her er det verken anskaffet parabolantenne eller gjort andre prangende innkjøp. Et gammelt stakittgjerde som rammer inn eiendommen er det i ferd med å gå fullstendig i oppløsning. Så Stoltenberg-familien hører nok ikke med til de menneskene som er mest opptatt av den materielle fasaden.

Populær mann på øya

Landets nye statsminister får godt skussmål av både fastboende og hytteeiere i området. Ingen vil stå frem og si at de kjenner Jens Stoltenberg godt. Men alle kan bekrefte at de er på hils med statsministeren og flere har pratet med ham. Det er god tradisjon for at folk i området er på fornavn med både Jens og far Thorvald.
Utenfor Stoltenberg-eindommen treffer Fredriksstad Blad Bjørg Bustgaard samt Gerd og Tor Reinertsen.
– Det er klart vi synes det er moro å få en statsminister som har tilknytning til Søndre Sandøy, sier de samstemte.
– Om sommeren har han alltid en flokk unger hengende etter seg. Det er ingen tvil om at han er veldig flink til å ta seg av barna, og han er veldig godt likt her ute, forteller de.

Må ha politivakt?

Men folk er litt nysgjerrige på hvordan det blir med politifolk og vakthold i området til sommeren. Gro Harlem Brundtlands sønn, Knut har hytte et steinkast unna Stoltenberg-huset, og flere beboere husker godt at Gro hadde med seg politivakter da hun besøkte sønnen i sin statsministertid.
Også Erik Hansen og Knut Gravning Hansen er hyttenaboer med Stoltenberg. De kan fortelle at Jens Stoltenberg er en kar som slår av en prat når det passer, men de er samtidig litt spente på hvordan det blir med vakthold i området til sommeren når den nye statsministeren kommer.
– Stien tvers over øya går rett forbi Jens Stoltenbergs hus. Fra før har det vært en viss trafikk av nysgjerrige rundt huset, og denne trafikken vil nok ta seg skikkelig opp når vi har fått landets statsminister i nabolaget, tror Erik Hansen.

Artikkeltags