Her er bekken blå

– Hjelp, vannet er blått, alarmerer Stefan Løvaas som går tur langs Vikerveien.

– Hjelp, vannet er blått, alarmerer Stefan Løvaas som går tur langs Vikerveien. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

– Hjelp, bekken langs Vikerveien på Gressvik er blå, alarmerer bekymrede turgåere. Ufarlig, sier fabrikksjef hos isolasjonsprodusenten Jackon, Hans Petter Vammeli.

DEL

– Bekken utenfor gjerdet forbi Jackon fabrikker er unaturlig blå. Jeg går tur med hunden langs gangstien ved denne bekken og reagerer på den dype, rare blåfargen vannet har, sier Stefan Løvaas.

Flere reagerer

– Jeg har sagt fra til kommunen mange ganger. Det kommer ofte røyk ut av et rør her og vannet er blått. Det flyter av brun guffe her også. Dessuten stinker det ofte ganske ille her til tider, sier en turgåer med hund på stedet.

– Jeg er redd for at hundene våre kan bli syke. De drikker av dette vannet, sier en bekymret hundeeier, Stefan Løvaas.

Saken fortsetter etter videoen:

Her kan du selv se den blå bekken på Gressvik

Ser ut som blå slush

Da f-b.no oppsøkte området utenfor isolasjonsprodusenten Jackon, der fabrikkgjerdet går langs Vikerveien på Gressvik, var blåfargen ikke til å ta feil av. Området har massevis av rør som leder vannet i grunnen i flere retninger, og noe av dette avløpsvannet blir til bekker.

Dette aktuelle bekkeløpet går i et par hundre meters lengde forbi isolasjonsfabrikken. En vannfylt dike inne på fabrikkområdet er mørkt brunfarget. Store, brune klumper ligger som en mørje i bekken utenfor, og vannet som flyter mellom siv og gangsti er klart blått å se til, som om det er farget med e-stoffer. Det likner på blå slush-drikke.

Mener det er rust

– Vi har hatt dialog med fylkesmannens miljøavdeling om dette problemet. Forklaringene er at det er rust fra gamle rør som kommer fra naboeiendommen og som følger vår tomtegrense og videre ut i avløpsbekken på utsiden, forklarer fabrikksjef hans Petter Vammeli hos Jackon.

– Men rust er brunt og rødbrunt, ikke blått?

– Jeg vet ikke hva som kan være forklaringen på den blå fargen. Det eneste vi vet er at det ikke er utslipp fra oss og at det ikke er skadelig på noen måte, sier Vammeli.

– Det er ikke Sarpsborg 08 og Sparta, Gressvik IF eller supportere derfra som har vært her med fargestoffer?

– Nei, ikke som jeg kjenner til, ler fabrikksjefen.

Rustoljeblått

Martin Ystenes, professor i uorganisk kjemi ved NTNU, har antakelig forklaringen.

– Fargen vi ser oppstår på samme måte som fargene som lages av en oljefilm på en vannpytt, skriver han.

Og for de spesielt intersserte kan professoren opplyse: – Lys vil reflekteres av alle overflater, i dette tilfellet både av overflaten av vannet under rustfilmen. Fordi filmtykkelsen er omtrent lik lysets bølgelengde, så vil de to refleksene interferere med hverandre: Noen av fargene i det reflekterte sollyset blir forsterket, mens andre farger i lyset blir svekket eller forsvinner helt. Hvilke farger i lyset som blir forsterket er avhengig av tykkelsen på filmen, lysets retning og bølgelengden, dvs. fargen. Resultatet blir at vi ser et rikt fargespill som også forandrer seg når oljeflekken forandrer seg eller vi beveger oss.

 Her kan du lese hele professorens forklaring

Artikkeltags