Helstekt smak av Råde

Lam fra Krogstadfjorden: Thomas Myhre og Liss C.H. Stokke helsteker Holmelammet som beiter på saltvannsbeite og får en unik smak. Alt tilbehøret var også levert fra Råde-produsenter.Alle foto: John Johansen

Lam fra Krogstadfjorden: Thomas Myhre og Liss C.H. Stokke helsteker Holmelammet som beiter på saltvannsbeite og får en unik smak. Alt tilbehøret var også levert fra Råde-produsenter.Alle foto: John Johansen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Holmelammet beiter på det salte gresset langs Krogstadfjorden. Det gir kjøttet en helt unik smak.

DEL

Lammet fra Makrellrød i Råde var en av de mange lokale kulinariske opplevelsene på matfestivalen «Smaken av Råde» i helgen.
Ikke bare lammet var fra Råde, men også alt tilbehøret.

Alt kom fra Råde

Potetene kom fra gården til Bjørn Elvestad, sellerirota fra Gunnar Ekeberg, persilleroten fra Roy Hasle og melka og fløten fra Engebreth Tofteberg.
– Hvor i verden kan man servere lam med rotmos og fortelle kundene hvilke gårder som har odlet frem alle ingrediensene? spør Liss Cathrine Holme Stokke som står bak satsingen på Holmelammet.

Slaktes på gården

Det er også viktig å få med seg at lammene blir slaktet «hjemme», sier hun.
– Da unngår vi at dyret blir stresset i slakteprosessen og det merkes på kjøttet.
Særlig franskmenn setter stor pris på saltvannsbeitende lam. Det gir en unik kjøttsmak som Råde-folket kunne oppleve i går.

Sjokolade fra Moss

At folk virkelig setter pris på kvalitetsmat fra lokale produsenter, viste festivalen til fulle.
Her var det epler og eplesaft fra Haugsten Gård på Solli. Det var håndlaget sjokolade og konfekt fra Dragelade i Moss.
– Vi lager sjokolade med whisky-smak, akevittsmak og sigarsmak, forteller Anne Kristin Bakke fra Dragelade.
Hun var ikke den eneste med fristende søtsaker.
Det var kunstferdige kaker fra Elisabeth Holm på Greåker, og det var selvsagt brød fra Råde Bakeri og et vell av landbruksprodukter fra Råde produsenter.
Grønt Pakkeri på Missingmyr leverer nå ferdig pakkede grønnsaker til Bama-kjeden over hele landet. Råvarene kommer fra Råde-landbruket og pakkes lokalt.

Råde-sodden gikk unna

Men noe av det mest populære på festivalen var Råde-sodden.
En grønnsakssodd med kjøtt spesialpreparert for anledningen av Råde Bondelag.
– Jeg er veldig fornøyd med innsatsen til alle de som har stilt opp og alle de som besøkte markedet, sier varaordfører Frederikke Stensrød.
Hun er en av idémakerne og initiativtagerne til «Smaken av Råde».
Hun vil ikke si sikkert om dette blir en tradisjon før årets festival er skikkelig evaluert.
– Det koster penger og innsats og dugnadsånd å få dette til. Men drømmen er jo å kunne skape et årlig matmarked. Folk setter virkelig pris på kortreist mat fra bygda. Og det er mange flere leverandører – ikke minst fra andre steder i Østfold fylke, sier hun.

Artikkeltags