Sunniva tilbyr Fredrikstad-ungdom selvtesting av klamydia

Nytt tilbud: Helsesøster Sunniva Hallan ved helsestasjon for ungdom viser utstyret for klamydiatesting. På veggen henger punktvis bruksanvisning slik at ungdommene kan gjøre testen selv.

Nytt tilbud: Helsesøster Sunniva Hallan ved helsestasjon for ungdom viser utstyret for klamydiatesting. På veggen henger punktvis bruksanvisning slik at ungdommene kan gjøre testen selv. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Stadig flere får klamydia i Norge. For å få ned tallene har helsestasjon for ungdom startet med selvtesting.

DEL

– Guttene tisser i en kopp, mens jentene bruker en vattpinne, forklarer Sunniva Hallan, helsesøster ved Helsestasjon for ungdom i Fredrikstad.

348 i Østfold

Hun åpner døren inn til toalettet der utstyret for testing av klamydia ligger. Helsestasjonen som ligger ved Nygårdsplassen i sentrum, har nylig startet med selvtesting.

– Forekomsten av klamydia øker på landsbasis. Vi ønsker å oppdage klamydia tidlig for å kunne behandle denne allmennfarlige smittsomme sykdommen raskest mulig og for å få ned tallene, sier Hallan.

I 2016 var det 26.108 klamydiatilfeller i Norge. Det er det høyeste tallet siden 1990.

Det er flest kvinner mellom 20 og 24 år som får sykdommen. Neste gruppe på listen er kvinner 15–19 år.

I Østfold var det 348 tilfeller i 2016.

– Vi vil være et lavterskeltilbud som skal være lett å oppsøke. Med selvtesting håper vi å nå flere ungdommer, fastslår helsesøster Sunniva Hallan.

Helsestasjon for ungdom

Holder til i Karlandergården på Nygårdsplassen i sentrum.

Et gratis tilbud for ungdom mellom 13 og 24 år.

Holder åpent mandag og onsdag, fra 14.30 til 17.30.

Åpningstiden er nettopp utvidet på grunn av prosjektmidler.

Gir råd og veiledning om blant annet prevensjon, seksuelt overførbare infeksjoner, seksualitet, rus, psykisk helse, spørsmål knyttet til kosthold, familie og bekymringer.

Man kan få resept på prevensjon og teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner, som blant annet klamydia.

Har startet samarbeid med kommunens rus- og psykiatritjeneste.

Kan bli steril

Hittil har teste-prosedyren for ungdommer på helsestasjonen vært slik:

De har skrevet seg opp på en liste, blitt ropt opp, hatt samtale og så tatt testen.

Den nye ordningen gjør at de kan gå rett inn på toalettet og utføre testen på egen hånd, uten registrering og samtale.

Prøven legger de i en postkasse. Det er Sykehuset Østfold som analyserer prøvene.

– 80 prosent av dem som får klamydia, er symptomfrie. I bare 20 prosent av tilfellene viser symptomer som svie, kløe og endret utflod, samt utflod fra urinrøret for guttene, forklarer Hallan.

Noen få får også feber og smerter, men det er sjelden. Konsekvensene av å ha klamydia over lengre tid kan imidlertid gi alvorlige helseproblemer.

Det kan føre til bekkeninfeksjon og i verste fall sterilitet.

Må fortelle om smitten

– Vi anbefaler alle ungdommer å sjekke seg hver gang de har hatt ubeskyttet samleie med ny partner, på vei inn i et forhold og på vei ut av et forhold. Det må gå to uker før de kan ta testen for å få et pålitelig resultat, sier Hallan.

– Vi ønsker jo helst at de bruker kondom, men skryter veldig av dem når de kommer for å teste seg. Vi dømmer ingen, påpeker hun.

Alle besøk på helsestasjon for ungdom er gratis. Her kan man også få resept på blant annet antibiotikabehandling dersom man tester positivt på klamydia.

– Hvis de ikke hører fra oss etter testing, er prøven negativ. Jeg ringer når den er positiv. De blir litt stresset, men tar det som regel pent. Jeg beroliger dem med at de blir helt friske fordi behandlingen er effektiv, sier Hallan.

Hun tilføyer at de som får klamydia, er pålagt å spore smitten. Man skal kartlegge, og underrette, seksualpartnere seks måneder tilbake i tid.

– Det er straffbart å ikke gjøre det, fastslår hun.

Artikkeltags