Fikk sykehusregning fra Kalnes på 800.000 kr

FIKK KJEMPEREGNING: I slutten av januar i år fikk Inge Nygård en kjemperegning fra sykehuset på Kalnes. Han har bosatt seg i Strömstad og var ikke klar over at han mistet retten til fri helsehjelp da han ble pensjonist i 2017. Bildet er fra tiden da Nygård var trener for SFK.

FIKK KJEMPEREGNING: I slutten av januar i år fikk Inge Nygård en kjemperegning fra sykehuset på Kalnes. Han har bosatt seg i Strömstad og var ikke klar over at han mistet retten til fri helsehjelp da han ble pensjonist i 2017. Bildet er fra tiden da Nygård var trener for SFK. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Inge Nygård som bosatte seg i Strömstad i 2014, fikk i slutten av januar en regning på over 800.000 kroner fra sykehuset på Kalnes.

DEL

Det er Strömstads Tidning og NRK Østfold som forteller historien om Nygård som tidligere bodde i Sarpsborg, jobbet for Trygg Trafikk og blant annet var trener for Sarpsborg Fotballklubb.

Operert på Kalnes

Problemene startet for Nygård i 2017 da han ble pensjonist. Ifølge NRK mistet Nygård medlemskapet i folketrygden og fri helsehjelp da han ble pensjonist selv om han fortsatt betaler skatt og folketrygdavgift til Norge. Til NRK sier Nygård at han ikke viste at han mistet retten til fri helsehjelp i Norge.

Samme år som han ble pensjonist ble han akuttinnlagt og operert på sykehuset på Kalnes. Bare denne operasjonen kom på 194.000 kroner. I tillegg har Nygård måtte gå på kostbare medisiner til 351.000 kroner. Det var høsten 2018 at Nygård begynte å bli oppmerksom på at dette ikke var noe som den norske folketrygden ville dekke. Men regningen for det hele kom først 30. januar i år – og den var på hele 801.176 kroner med 14 dagers betalingsfrist.

– Det er ikke noe jeg har mulighet til å betale, sier Nygård til NRK.

Vil vente

Nå må svenske helsemyndigheter ta stilling til om de vil betale regningen. Kommunikasjonssjef Bjørn Hødal ved Sykehuset Østfold bekrefter overfor NRK at de vil vente med å kreve inn pengene til saken er avgjort i Sverige. men han understreker samtidig at Nygård har et personlig ansvar.

– Det er mye å huske på når en flytter til et annet land. Forholdet til sykehuset er et av dem, sier Hødal til NRK.

I Strömstad bor det 2.150 nordmenn, og det nærmeste sykehuset er på Kalnes.

– Jeg vet det er mange norske pensjonister her i Strömstad som bruker norske og svenske helsetjenester. De føler seg utrygge nå, sier Nygård til NRK. Han har følt seg som en brikke i et spill mellom norske og svenske myndigheter.

Artikkeltags