Nesesprayen som redder liv

Motgift: Nalokson nesespray skal deles ut til rusavhengige av Elisabeth Gudim (bildet) og Mona Gjevikhaug i Feltpleien. Sprayen motvirker overdose.

Motgift: Nalokson nesespray skal deles ut til rusavhengige av Elisabeth Gudim (bildet) og Mona Gjevikhaug i Feltpleien. Sprayen motvirker overdose. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Denne nesesprayen skal redde rusavhengige fra å dø av overdose.

DEL

Onsdag 1. mars starter utdelingen av nalokson nesespray til rusavhengige i Fredrikstad. Det er det siste av flere tiltak i kampen mot overdoser.

Sprayen skal deles ut av Feltpleien på Helsehuset. Feltpleien er et lavterskel helsetilbud for rusavhengige over 18 år.

– Nesesprayen er en ufarlig motgift mot opiater, hovedsakelig heroin. Den er enkel å bruke og får raskt effekt. Den skal redde liv, sier Gry Haugland.

Mange dødsfall

Hun er prosjektleder i overdosestrategien i Fredrikstad kommune. Å få ned antallet overdoser har vært et nasjonalt og lokalt mål siden 2014.

Norge har nemlig høye overdosetall sammenlignet med mange andre europeiske land. På landsbasis dør cirka 260 personer i året.

Fredrikstad har også hatt mange overdoser. Derfor ble kommunen plukket ut som en av ni piloter for å redusere tallet.

Fra 2009 til 2013 døde 31 personer av overdose her i byen. Fra 2014 til 2018 tilsier prognosene at det vil bli åtte.

– Det er veldig fint at tallet er gått ned, sier Haugland og peker på flere årsaker til færre dødsfall:

Kompisredning

Et felles varslingssystem for flere aktører når det dukker opp urent og sterkt stoff i Fredrikstad, et nytt ressursteam og mer kompetanse er noen av tiltakene.

Samarbeid: Arbeidet mot overdoser involverer flere aktører. Her er Elisabeth Gudim (fra venstre) og Mona Gjevikhaug fra Feltpleien, Liv Mohrsen fra Ambulansetjenesten, ruskonsulentene Kine Norbom og Silje Johansen fra ressursteam overdose og prosjektleder Gry Haugland med nesesprayen nalokson foran.

Samarbeid: Arbeidet mot overdoser involverer flere aktører. Her er Elisabeth Gudim (fra venstre) og Mona Gjevikhaug fra Feltpleien, Liv Mohrsen fra Ambulansetjenesten, ruskonsulentene Kine Norbom og Silje Johansen fra ressursteam overdose og prosjektleder Gry Haugland med nesesprayen nalokson foran. Foto:

Kampanjer og kursing av brukerne i livredning er andre tiltak.

At de nå skal få utdelt nalokson nesespray, er tatt godt imot, ifølge Elisabeth Gudim i Feltpleien.

– Vi har informert om at sprayen kommer og har bare fått gode tilbakemeldinger fra brukerne. De gleder seg til å få den. Det handler om liv og død og om å redde en kompis, sier Gudim.

Fredrikstad skal få utdelt 124 nesesprayer i året. Brukerne får opplæring i hvordan den skal brukes før de kan ta den med seg.

– Ring alltid 113

«Oppskriften» gjelder for alle som måtte finne noen som har tatt en overdose:

– Nalokson erstatter ikke vanlig livredning. Ring 113 først, start lungeredning og gi deretter nesesprayen, forklarer Haugland og Gudim.

– Det er viktig å ringe etter ambulanse fordi heroindosen som brukeren har satt, kan vare lenger enn naloksondosen.

De understreker at nalokson er et ufarlig middel som ikke gjør noen skade. Det er heller ingen fare for misbruk av sprayen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken