Gå til sidens hovedinnhold

Skolebarn får styre undervannsdrone på havets bunn

Artikkelen er over 3 år gammel

– En ny måte å undervise på, sier skoleetatens IT-konsulent Sigmund Brenna om toktet med båten Ny-Vigra som ungdomsskoleelever skal ut på i neste uke.

Elevene får selv operere en såkalt ROV (Remotely operated vehicle), en fjernstyrt undervannsdrone, som i dette tilfellet skal undersøke havbunnen i skjærgården.

Ut med Ny-Vigra

Ny-Vigra er et fartøy som et tusentall elever i grunnskole, ungdomsskole, videregående og høyskole hvert år nyter godt av, når det i undervisningssammenheng skal fokuseres på emner som miljøovervåkning og havforskning.

– Dette tilbudet er unikt i Norgessammenheng, sier Sigmund Brenna, som er spesialkonsulent hos skolesjefen i Fredrikstad.

Utnytter spillkompetanse

Denne gangen skal en gruppe ungdomsskole-elever få operere høyteknologisk utstyr, noe Brenna mener er en viktig i endring i måten å tenke undervisning på.

– Undervannsdronen styres av en vanlig X-bokskontroller, og kan betjenes på en måte som svært mange av elevene kjenner til fra før. Slik bygger vi bro mellom ungdommens spillkompetanse og kunnskap om livet i havet, påpeker han.

Ved å leie båten Ny-Vigra som Blå Kors eier og driver, har skolene kunnet tilby undervisning knyttet til miljøovervåkning i årevis.

– Men dette prosjektet tar undervisningen et skritt lenger, sier Sigmund Brenna.

Han drømmer om å få i stand et omfattende samarbeid om denne typen undervisning med både Ytre Hvaler nasjonalpark, høgskolen i Østfold og norske universitetsmiljøer.

– Mulighetene er mange, sier han.

Skoleetaten i Fredrikstad har blant annet allerede vært i kontakt med styret for Ytre Hvaler nasjonalpark, for å høre om dronene kan brukes i forbindelse med opprettelse av verneområder for hummer.

 

Samarbeid over grensen

Det overordnede prosjektet heter «Scandinavian Science Cluster», et samarbeid mellom Norge og Sverige, der blant andre vitenskapssentrene i Trollhättan og på Grålum er med.

Formålet er å øke bevisstheten om teknologiyrkers muligheter, og å få mer fart på jobbflyten mellom de to nabolandene.

 

Plast, garn og hummer

Lokalt samarbeider Fredrikstad kommune, høgskolen i Østfold og Inspiria om havforskning med undervannsdroner.

– Denne teknologien kombinerer videokamera og lyskaster, slik at bunnforhold helt ned til 120 meter kan undersøkes, sier Sigmund Brenna.

– I første omgang kommer vi til å overvåke farvannene utenfor Fredrikstad og Hvaler med tanke på plastforurensning og spøkelsesgarn, men vi er også interessert i å komme i kontakt med andre som driver forskning, for å finne andre mulige bruksområder for dronene, sier han.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.