Gå til sidens hovedinnhold

Fant mikroplast i fire av fem blåskjell langs kysten

Artikkelen er over 3 år gammel

Forskere er bekymret etter at det er funnet plast i fire av fem blåskjell langs norskekysten.

Det er Verdens Gang som skriver at Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har tatt stikkprøver av vann i hele Norge på oppdrag fra avisen. Der fant man ut at springen til hundretusener av nordmenn kan være forurenset med små plastbiter.

Nå har instituttet også testet blåskjell langs hele Norskekysten – denne gangen på oppdrag fra Miljødirektoratet. Der kom det frem at hele fire av fem blåskjell som ble undersøkt hadde mikroplast i seg.

– Mikroplasten finnes trolig i hovedsak i fordøyelsessystemet hos dyr, men siden vi spiser hele dyret av blåskjell, kan mikroplast havne på norske middagsbord, sier direktør Ellen Hambro for Miljødirektoratet til VG Nett.

– Økende bevissthet

Hele 193 av 252 blåskjell som ble testet hadde mikroplast i seg. Dette bekymrer forskerne.

– Det er en økende bevissthet om dette problemet. Og det er en økende bekymring for konsekvensene av at vi spiser blåskjell med plast i seg, sier forsker hos NIVA, Amy Lusher.

Hun forteller at det kan være at disse små plastbitene tas opp i systemene og organene i menneskekroppen. 

– Det kan også være at plasten passerer gjennom kroppen. Mikroplast kan i tillegg inneholde kjemikalier, men det er andre måter mennesker kan bli utsatt for disse kjemikaliene på, og inntak av skjell ser ikke ut til å være den viktigste måten, sier hun.

Miljødirektoratet har bestilt rapporten og anser plastforurensning som en trussel både mot dyreliv langs kysten og i havet, mot sjømatressursene og mot menneskers bruk av kyst- og havområdene.

–  Det alvorlige miljøproblemet med forsøpling av havet prøver Norge å løse gjennom internasjonale, nasjonale og lokale tiltak, sier direktør Ellen Hambro.

 

Spesielt funn

Ifølge Miljødirektoratet er mikroplast plastbiter som er mindre enn fem millimeter. Det blir enten produsert og tilsatt i produkter, og oppstår på grunn av slitasje av plastprodukter i bruk, eller når større plastavfall over tid fragmenteres og deles opp i mindre biter i havet. De fleste partiklene som ble funnet i denne undersøkelsen var fibre, og mesteparten var av semi-syntetisk plast (kjemisk modifisert cellulose). Det overrasket forskerne.

– Vi hadde forventet å finne mer av de «klassiske» plasttypene som polyetylen eller lignende, men dette er et spennende funn som vi må finne ut mer av. Selv om semisyntetisk plast er basert på naturlige materialer, er det ikke sikkert at det er noe bedre for miljøet, i og med at det er modifisert kraftig fra naturlig cellulose og trolig også brytes sakte ned, sier Lusher.

Kommentarer til denne saken