Halden fengsel får mye oppmerksomhet på BBCs Facebook-side

«VERDENS BESTE»: Halden fengsel omtales som det mest humane fengselet i verden. Den karakteristikken får både positiv og negativ respons.

«VERDENS BESTE»: Halden fengsel omtales som det mest humane fengselet i verden. Den karakteristikken får både positiv og negativ respons. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I en kortfilm spør den britiske radio- og TV-kanalen BBC om fengselet i Halden er et luksusfengsel eller om det er den beste måten å forberede kriminelle på et liv etter soning.

DEL

(Halden Arbeiderblad) – Vi har ikke gitter, vi har vinduer, sier fengselsbetjent Linn Margareth Andreassen i Halden fengsel til BBC World Service på Facebook.

Videoen er delt over 1000 ganger og fått mange kommentarer. Se videoen nederst i saken!

Hun jobber i det som mange anser som verdens mest humane fengsel, og hun er overbevist om at behandlingen som fangene i Halden får, er den beste for å gjøre dem i stand til å takle livet utenfor murene.

– Du føler deg som et menneske, ikke som et dyr, og det mener jeg er veldig viktig, sier hun.

Kan både jobbe og studere

Statistikk viser at Norge er et av landene med lavest tilbakefall blant kriminelle, og BBC forteller at fangene lager mat, studerer, jobber og tilbringer tid sammen med fengselsbetjentene.

Opplysningene presenteres sammen med bilder fra kjøkkenet, verkstedet og fellesrom.

– For mange av fangene er det første gang de har mulighet til å ta en utdannelse. Livet i Halden fengsel handler ikke bare om rehabilitering, det handler også om habilitering, påpeker Andreassen i filmen.

– De må fungere i samfunnet

Men Halden fengsel møter også sterk kritikk. Mange mener at de innsatte ikke fortjener det som omtales som «luksusfengsel». At det ikke er straff nok å sitte fengslet i Halden.

– Så klart skal en person som har gjort noe kriminelt, straffes for det. Men vi må også tenke på det som skal skje etter fengselsoppholdet. Hvordan kan vi få personen til å fungere på utsiden uten at vedkommende begår kriminelle handlinger på nytt, forklarer Andreassen.

– De kommer til å bli noens nabo, og vi vil at de skal fungere så godt som mulig i samfunnet, sier fengselsbetjenten videre.

Filmen er på ett minutt og 20 sekunder.

Mange meninger

I kommentarfeltet som følger BBC World Series' innlegg om Halden fengsel, ytres det mange meninger om «verdens mest humane fengsel».

– Det har kanskje høyere standard og ikke være like avskrekkende, men jeg tror ingen ville kalt det luksuriøst, er det en som skriver.

– Selv de ansatte er av et annet kaliber, skriver en annen og henviser til en dokumentar fra et fengsel i London.

Der fullførte man et ni ukers opplegg med avsluttende fysisk test. Besto man testen, ble man fengselsbetjent.

– Det var ingen intervjurunde for å kartlegge egnethet. I Norge er det bare noen få som kommer gjennom et trangt nåløye, skriver vedkommende videre.

Andre gjør narr av praksisen i Halden fengsel som BBC presenterer.

– Er du hjemløs, så bli kriminell, står det i en av kommentarene.

– Tull! Høres det for bra ut til å være sant, så er det ikke sant, skriver andre.

– Halden fengsel er grunn til optimisme

En annen som også framhever Halden fengsel og måten de behandler fanger på, er musikklegenden og Talking Heads-rockeren David Byrne.

NTB siterer en sak fra The Guardian der den skotsk-amerikanske artisten har listet opp fem gode og utprøvde ideer som gir grunn til optimisme.

En av dem er norske fengsler, og Byrne trekker begeistret fram Halden fengsel som eksempel.

– Der er det ikke gitter for vinduene, de har ordentlige kjøkken (inkludert kniver) og masse jobber og yrkestrening. Det er til og med et innspillingsstudio. Så uansett hva de gjør, så virker det, heter det fra Byrne ifølge NTB.

Artikkeltags