Nå er han på god vei til å bli ingeniør, og livet har snudd seg helt på hodet for den tidligere ungdomsskole-eleven på vei utfor bakke.

Se video: 18-åringen tror han kunne ha endt opp som narkolanger, hadde han ikke kommet seg ut av Gressvikgjengen. Artikkelen fortsetter under videoen.

Reddet av videregående

– Strenge foreldre og videregående skole ble redningen for meg. Uten de flotte lærerne og det gode miljøet på Glemmen, ville jeg nok vært narkolanger eller annen type kriminell i dag, forteller Hagelund åpenhjertig.

Sakte men sikkert økte min egen selvrespekt

– Lærerne brydde seg. Jeg fikk hjelp i fag jeg var svak i. Medelevene behandlet meg helt annerledes enn jeg var vant til. Sakte med sikkert økte min egen selvrespekt og selvsikkerhet, sier han.

– Vi var pøbler

– Hvorfor falt du ut av ungdomskolen?

– Vi røkte og skulket og nektet å høre på lærere. Vi lot være å gjøre lekser og skulket skolen, og oppførte oss truende. Alle var redde for oss. Sakte med sikkert ville ingen være sammen med oss som tilhørte den såkalte Gressvik-gjengen. Alle trodde vi var farlige.

Vi røkte og skulket og nektet å høre på lærere

– Var dere det?

– Nei, da, det bare virket sånn. Men det førte til at jeg isolerte meg og var på vei utfor bakke. Først da jeg kom til Glemmen forsto jeg at det gikk an å være noe mer enn bare en bølle som sto på et gatehjørne, forteller Petrus Hagelund.

– Hvordan har du det nå?

– Nå har jeg det kjempefint.

– Trodde du det skulle gå slik for to-tre år siden?

– Nei, nei ... Gressvik-gjengen ville ha gjort meg til narkolanger eller en annen type kriminell, hvis jeg ikke hadde kommet meg ut av det. Jeg ville nok ikke vært på vei til å bli ingeniør, slik jeg er nå, sier Petrus Hagelund med et stort smil.

Kronprinsen fornøyd

Glemmen videregående skole markerte onsdag «Dignity Day», med selveste Kronprinsregent Haakon til stede.

Det er klart jeg blir berørt. Det er mange sterke historier

– Petrus fortalte en flott historie som passer godt inn i diskusjonen om hva som skal til for å oppnå verdighet, både i seg selv og overfor andre, sa Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen til f-b.no etter at 18-åringen hadde fortalt sin historie.

– Blir Kronprinsregenten berørt av disse historiene?

– Ja, det er klart jeg blir berørt. Det er mange sterke historier å høre. Og det krever stort mot å stå frem og fortelle dem. Det fortjener disse elevene stor respekt for, sier Kronprinsregent Haakon til f-b.no.

En rekke elever sto frem for Kronprinsen onsdag. Alle sammen hadde mer eller mindre dramatiske historier å fortelle fra sine liv, historier som hadde gjort dem glade eller triste, eller som hadde ført til verdighet på én eller annen måte.

30.000 gjør det samme

Mer enn 30.000 elever ved 150 videregående skoler i Norge gjør det samme hvert år, forteller daglig leder i organisasjonen Dignity Day Norge, Thomas Horne.

I år er 16. oktober datoen for den landsomfattende markeringen, og arrangementet på Glemmen er en oppkjøring til de øvrige markeringene.

– Jeg hører så mye bra om Glemmen videregående skole når det gjelder å fokusere på verdier som fremmer verdighet, sa Kronprinsregenten, som forklaring på hvorfor nettopp denne Fredrikstadskolen ble valgt som besøkssted.

Les også: – Jeg måtte flykte fra fosterhjemmet.

Kronprinsen verden rundt

I 2006 etablerte Kronprins Haakon initiativet «Global Dignity» sammen med den amerikanske fattigdomsbekjemperen John Hope Bryant og den finske filosofiprofessoren Pekka Himanen.
Tanken bak «Global Dignity» er å sette fokus på den universelle retten alle mennesker har til å leve et verdig liv.

Over hele verden deltok 50 land og mer enn 300 000 ungdom i liknende markeringer som den Glemmen videregående skole hadde onsdag.

– Gjennom valgene vi tar, måten vi bruker våre ressurser på og hvordan vi møter hverandre, kan vi styrke andre menneskers verdighet, mener Kronprins Haakon, som for tiden er Kronprinsregent – det vil si fungerende Konge – fordi Kong Harald er på utenlandsreise.

Kronprinsregenten oppholdt seg på Glemmen fra klokken 09.20 og til klokken 13.10.
Deretter gikk turen på bedriftsbesøk til Hydrogenfabrikken kunsthall og Wik & Walsøe Porselendesign.