Bryggeriforeningen, som er en bransjeforening i NHO, har etter nyttår fått gjennomført en YouGov-undersøkelse om nordmenns forhold til grensehandel. Der er tallene brutt ned på regioner, og Østfold er det mange husstander som oppgir at de reiser over grensa for å handle. Nesten alle, faktisk.
«Alle» handler i Sverige
Bakteppet til undersøkelsen er «sukkeravgiften», avgiftsøkningene Frp, Høyre, KrF og Venstre sto bak på tampen av 2017. Da valgte Stortinget å øke avgiftene på alkoholfrie drikker og på sjokolade- og sukkervarer. Mange, spesielt bryggeribransjen, var skeptiske, og mente dette ville øke grensehandelen. NHO uttalte også at dette kunne være kritiske for de lokale arbeidsplassene.
- LES OGSÅ: Sukkeravgiften blir dyr for Hansa Borg – får merkostnad på mange millioner kroner
- LES OGSÅ: Sukkeravgiften er søt musikk for denne Frp-broren
Nå har foreningen fått gjennomført en undersøkelse, og der kommer det frem at Hele 98 prosent av husstandene i Østfold i undersøkelsen svarer at de har handlet på grensa. Videre svarer 92 prosent at de reiser en gang i kvartalet eller oftere. Folk hamstrer og har mer brus og godteri stående hjemme når de handler på grensa. I Østfold har hele 74 prosent brus lagret hjemme, som de har kjøpt på grensa.
– Resultatene i undersøkelsen forteller om utstrakt forekomst av hamstring under grensehandel og lageroppbygging i private hjem. Grensehandelen bidrar dermed til at vi får større forbruk av usunne varer enn vi ellers ville hatt, og er således ikke bra for folkehelsen, sier regiondirektør Roald Gulbrandsen i NHO Østfold i en pressemelding.
Prisen er årsaken
I undersøkelsen oppgir flest at det er prisen som er årsaken til at man reiser til Sverige for å handle. 93 prosent av de spurte i Østfold oppgir at pris er viktigst, og det kommer frem at de fleste oppfatter det som billigere å handle i Sverige uansett hva kronekursen er på. Mange sier også at de har fått med seg sukkeravgiften i Norge, og 13 prosent av de spurte som har handlet i 2017 planlegger å dra oftere på grensehandel i 2018. NHO-direktøren i Østfold var bekymret for hvordan de økte avgiftene ville påvirke handelen av godteri, brus og andre sukkerholdige drikker da den ble innført ved nyttår. Det er han fortsatt.
– Det gjøres en fantastisk jobb i Østfolds handelsstand, men sukkeravgiften bidrar til at vi mister arbeidsplasser, verdiskapning og konkurransekraft i fylket vårt og resten av landet, understreker Gulbrandsen.