Gravlund skifter navn

Selv om kremasjonsovnen er borte er seremonirommet ved det som nå heter Leie gravlundskapell uendret. Arkivfoto: Trond Thorvaldsen

Selv om kremasjonsovnen er borte er seremonirommet ved det som nå heter Leie gravlundskapell uendret. Arkivfoto: Trond Thorvaldsen

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Les hva Glemmen gravlund blir hetende i fremtiden.

DEL

Glemmen gravlund skifter navn til Leie gravlund, og Fredrikstad krematorium skifter navn til Leie gravlunds kapell.

Det er Fredrikstad kirkelige fellesråd som står bak navneendringene, og årsaken er av praktisk art. Kremasjonsovnen ved Fredrikstad krematorium er fjernet, og alle kremasjoner for distriktet finner nå sted i Sarpsborg krematorium.

Lenge siden

Kremasjonsovnen ved Fredrikstad krematorium har ikke vært i bruk siden 1999. Frem til sommeren 2006, da Sarpsborg overtok, ble alle kremasjoner i distriktet utført i Borge krematorium.
– Etter at kremasjonsovnen ble fjernet på Leie, er lokalene omdisponert. Deler av 1. etasje er helt ombygd og huser nå et personalrom for kirkegårdsbetjeningen. Navnet Fredrikstad krematorium gir derfor ikke lenger noen mening, uttaler avdelingsleder Bjørn-Thore Amundsen i Fredrikstad kirkelige fellesråd.

110 år gammel

Glemmen gravlund, som nå altså heter Leie gravlund, har vært i bruk siden 1898. Den første tiden ble «Kirkeleie kirkegård» benyttet på stedet. På den eldste festeprotokollen som ble tatt i bruk i 1912 er tittelen «Familiegravsteder på Leie Kirkegaarde».
Området gravlunden ligger på kalles Leie. Grunnen er utskilt fra Leie gård, og mange har hele tiden brukt betegnelsen Leie gravlund eller Leie kirkegård selv om den offisielle betegnelsen altså har vært Glemmen gravlund.

Vil unngå sammenblanding

– Vi håper at navneendringene vil føre til at vi unngår sammenblanding med Glemmen kirkegård som ligger rundt Glemmen kirke, og Gamle Glemmen kirkegård som ligger i tilknytning til den kirken, heter det i en pressemelding fra det kirkelige fellesrådet.

Artikkeltags