Gravfelt i Borge lite utnyttet

Fredrikstads muslimske innbyggere har mulighet til å begrave sine avdøde i et eget område på Borge gravlund, men så langt er området lite utnyttet. Foto: Anne-Lene Frølandshagen

Fredrikstads muslimske innbyggere har mulighet til å begrave sine avdøde i et eget område på Borge gravlund, men så langt er området lite utnyttet. Foto: Anne-Lene Frølandshagen

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

400 kommuner har ikke muslimske gravfelt, og det blir kritisert. Fredrikstad har et muslimsk gravfelt, men det er i liten grad utnyttet.

DEL

Det er bare forbikjørende biler på riksveien utenfor som bryter roen på Borge gravlund. Her har Fredrikstads muslimer et eget område hvor de kan begrave sine kjære.
Gravfeltet har funnets i noen år, men enn så lenge er området lite utnyttet. FB teller drøyt ti gravplasser.
– Vi tar imot når det er aktuelt, men det går i bølger, sier Knut Hansen, ansvarlig for kirkegården i Borge.
– Og blir dette området fullt, så setter vi i stand et nytt område, tilføyer han.

LES OGSÅ: Stort behov for muslimske gravplasser

– Stort behov

Fredrikstad er en av få kommuner som tilbyr sine muslimske innbyggere et eget gravfelt, hvor de føre sine kjære til den siste hvile.
Kultur- og kirkedepartementet anslår overfor Aftenposten at det er kun 30 av landets 430 kommuner som har egne gravfelt for muslimer, eller har konkrete planer om å anlegge muslimske gravplasser.
– Det fører til at muslimer blir tvunget til å gravlegge sine nærmeste langt utenfor hjemkommunen, skriver Aftenposten, og slår fast at det er behov for hundrevis av nye gravplasser for muslimer i Norge.

Debatt i Sverige

Kirkeverge i Fredrikstad kommune, Odd A. Andersen, sier til FB at kommunen har bra kapasitet i forhold til muslimske gravplasser.
– Jeg har ikke inntrykk av at det er behov for å utvide, sier han.
Kirkevergen har også fått inntrykk av at de muslimske innbyggerne i Fredrikstad har Oslo som alternativt sted når de skal gravlegge sine kjære.
Han konstaterer videre at det er flere sider ved denne saken.
– I Sverige har de hatt muslimske gravplasser i lengre tid enn oss. Der diskuterer de nå om det skal være slik at man har integrasjon i livet og separasjon i døden, sier Andersen, og legger til at mange svenske muslimer ønsker en gravplass blant sine etnisk svenske landsmenn.

– Åpent for alle

Kirkegårdsansvarlig Knut Hansen ønsker flere velkommen til å bruke det muslimske gravfeltet i Borge:
– Her er det åpent for alle i kommunen, sier han.
FB har ringt Mohamed Hamzaoui, talsmann for den islamske foreningen i Fredrikstad, for å få en kommentar, men ikke lyktes å få kontakt.

Artikkeltags