Månedsvis med graving i Fredrikstad sentrum

OMKJØRING: Den nærmeste tiden graves Hollendergaten opp. Senere står Farmanns gate for tur. Foto: Marianne Holøien

OMKJØRING: Den nærmeste tiden graves Hollendergaten opp. Senere står Farmanns gate for tur. Foto: Marianne Holøien

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hollendergaten blir stengt for biltrafikk de nærmeste ukene på grunn av graving. I februar flytter gravemannskapet seg til Farmanns gate.

DEL

Det er rett og slett dårlige rør som er årsaken til at Fredrikstad kommune graver i gatene.

– Klappet sammen

– Kloakkrørene klappet sammen og da måtte vi gjøre noe, sier prosjektleder Carl Henrik Lillestrand i Fredrikstad kommune.

Han kan fortelle at grave- og reparasjonsarbeidene gjør at Hollendergaten vil være stengt mesteparten av januar. Deretter forflytter mannskapene seg ut i Farmanns gate.

– I Farmanns gate skal vi ta det ene kjørefeltet, så den gata blir ikke helt stengt. Ett felt vil holdes åpent. Vi regner med å begynne i Farmanns gate i februar, sier Lillestrand.

Han regner med at mange bilister kommer til å finne alternative kjøreruter i månedene som arbeidene pågår.

– Erfaringsmessig tar det gjerne at par dager før folk venner seg til at vi er der og velger andre veier, sier Lillestrand.

Drøyde av hensyn til julehandelen

Arbeidene skulle egentlig startet tidligere, men av hensyn til julehandelen drøyde kommunens mannskaper til nå i januar.

– Det var et ønske fra de forretningsdrivende om vi ikke kunne drøye til etter jul, så vi føyde oss litt. Vi må jo forsøke å gjøre det mest mulig humant, sier han.

Planen er at arbeidene skal være ferdige i mai.

Renser vann unødvendig

I tillegg til at de gamle kommunale avløpsledningene er i dårlig forfatning, er de bygd som fellessystem. Det betyr at spillvannet transporteres i samme ledning som overvannet, og alt blir sendt til renseanlegget ved FREVAR. Det er både unødvendig og kostbart, ifølge Fredrikstad kommune.

Derfor byttes de ut med to separate ledninger – én for spillvann og én for overvann. Spillvannet transporteres til FREVAR for rensing, mens overvannet føres til nærmeste bekk, elv eller sjø. Slik unngås unødvendig rensing av overvannet, melder Fredrikstad kommune.

Prosjektleder Lillestrand er klar på hva konsekvensen ville vært av ikke å ta gravejobben nå.

– Det ville betydd tilbakeslag i kjellere og vannlekkasjer, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.