Gå til sidens hovedinnhold

Frykter at Glemmen ikke får 12 nye klasser

Artikkelen er over 4 år gammel

Utbyggingen ved Glemmen videregående må vente. Jens Ole Kjelsås, som er tillitsvalgt for 120 medlemmer i Utdanningsforbundet, minner om at skolen skulle få minst 12 klasser i studiespesialisering.

Etter et kraftig prissjokk må fylkespolitikerne nå legge skolekabalen på nytt. Mandag sa fylkesrådmann Anne Skau at det er nødvendig å utsette den planlagte opprustingen ved Glemmen videregående skole, som etter planen skulle skje parallelt med byggingen av en ny Frederik II på Værste fra 2019 til 2022. 

Forskyvningen skyldes at alle skoletilbud i fylket skal gjennomgås på nytt, og ikke minst de omfattende byggeplanene i Glemmens nabolag.

Dobbeltsporet skal legges like ved skolen, med ny stasjon på Grønli mellom skolen og Glemmen kirke. I tillegg skal både riksvei 110 og Rolvsøyveien bygges ut. Det betyr flere års anleggsarbeid rett ved skolen.

Nye skoleutredninger betyr usikkerhet

Kjelsås sier til Fredriksstad Blad at meldingen om at skolekabalen skal legges på nytt, kom som en overraskelse.

– Vi er veldig spente hva det vil bety at kortene skal kastes på nytt. Det betyr usikkerhet, sier Kjelsås.

Han har forståelse for at byggeplanene ved Glemmen må utsettes, inntil det er klart hvor jernbanetraseen skal gå og hvor veiene skal bygges. Det vil bli vanskelig å bygge ut skolen mens jernbane- og veiarbeidene pågår for fullt.

Men han understreker at utsettelsen ikke må føre til at planene om å gjøre Glemmen til en tydeligere kombinert skole legges bort. Etter planen skulle Glemmen få minst 12 klasser med studiespesialisering (tidligere allmennfag). 

Fredrikstad skal ha to kombinerte skoler

Ifølge skolebruksplanen skal både Glemmen og Frederik II ha tilbud både for studiespesialisering og yrkesfag. Fredrikstad skal ikke ha en rendyrket skole for akademikere på Frederik II og en tradisjonell yrkesskole på Glemmen. Begge skolene skal ha en stor variasjon i studieretninger og fagtilbud.

Men Glemmen har ikke plass til de 12 planlagte klassene i studiespesialisering inne på dagens skoleområde. Kjelsås stiller derfor spørsmålet om hvor klassene skal plasseres.

– Er tanken at Glemmen skal få en ny avdeling ved deler av dagens Frederik II, inntil vi får et nytt bygg på eiendommen, spør han. Han er også spent på om fylkespolitikerne vil endre planene for overflytting av yrkesfag mellom Frederik II og Glemmen, det gjelder spesielt utdanningene i mat- og restaurantfag, helse- og oppvekstfag og i design og håndverk.

Nå er det usikkert hvordan denne kabalen skal legges. Planen var å legge mer av yrkesutdanningen til Frederik II.

Glemmen utvikler nye tilbud

Kjelsås forteller at Glemmen har kommet langt i å utvikle yrkesrettede tilbud som også gir studiespesialisering. Det gjelder ikke minst i elektrofag, hvor utdanningen ved Glemmen gir elevene muligheter for ingeniørstudier. Tilbudet i medier og kommunikasjon er lagt om, og elevene kan nå gå et treårig løp i studiespesialisering, og dermed kvalifisere seg for høyskole- og universitetsutdanning  

Glemmen videregående skole har rundt 1.400 elever og mer enn 250 lærere og er spredt på fem steder i Fredrikstad. I tillegg til hovedbølet ved Rolvsøyveien har skolen to avdelinger i Tomteveien, en avdeling ved Hassingen og en på Wilbergjordet.

Skolen må fortsatt leie lokaler, men har også mulige tomter for utbygging, ikke minst på parkeringsarealet opp mot Traraveien. Her var det aktuelt å reise nybygg for studiespesialisering.

Venter på opprusting

Glemmen har en blandet bygningsmasse, i ulik alder og tilstand. Ett av byggene ved Rolvsøyveien har stått på en liste over bygg som er aktuelle for riving. Andre deler av skolen er av nyere dato, og større bygningsarealer er nylig pusset opp.

Spørsmålet nå er hvor lenge Glemmen må vente på den nødvendige opprustingen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.