Gjorde innsats for Tsunami-ofrene

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Det skulle vært fire uker, men ble til seks. Sykepleier og Røde Kors delegat Birgitte Gundersen er hjemme etter innsats for Tsunami-ofrene.

DEL

Fortsatt plaget av døgnvillhet forsøker hun nå å hvile ut noen dager hjemme på Torp.
– Det er 6 timers forskjell mellom Aceh og her smiler hun. Karantene har hun til over helgen. Og hun er full av sterke inntrykk fra den intensive arbeidsperioden på Sumatra.

På kort varsel

Når katastrofer inntreffer hvor som helst i verden, kan Birgitte Gundersen som medlem av Røde Kors¥ ERU (Emergency Response Unit), bli oppringt ut fra den spesielle kataloglisten og spurt om hun kan dra.
– Da er svaret ja eller nei. Svarer vi ja, har vi 72 timer på oss til vi står reiseklare. Senest 48 timer deretter skal vi være hos pasientene, forklarer intensivsykepleieren.
For hennes eget vedkommende hadde hun støtte hos både mann og barn. Datteren var stolt over at moren dro ut for å hjelpe andre.
Ikke skal det skjules at hun i fjor reiste ned til jordskjelvområdene i Bham i Iran.

Utstyr med luftbro

Birgitte Gundersen forteller at 100 tonn med medisinsk utstyr ble fløyet inn med luftbro fra Singapore.
Feltsykehuset ble reist på rekordtid og sto fullverdig ferdig med 100 senger 16. januar. Og det manglet ikke på pasienter. Rundt 120 ble behandlet hver dag, og det ble operert 10-12 pasienter daglig.

– Fantastisk befolkning

Den norske sykepleieren synes den hardt rammende befolkningen hadde en enestående positiv innstilling.
– Gjenoppbyggingen kommer til å ta år, og likevel, selv om de fleste har mistet alt de eier og har, viser de med innsats at dette skal de greie.
Som eksempel på arbeidsmoralen forteller Birgitte Gundersen om en av de lokale sykepleierne som gikk nattevakt dagen før hun skulle gifte seg.
– Hun mente det ikke gjorde så mye siden vakten sluttet klokken 8 og bryllupet ikke var før klokken 11. Men det syntes vi og fikk ordnet med et vaktbytte for henne, ler Gundersen.
Og røper at det var mye latter og glede inni mellom alt det trasige.

Gode minner

Birgitte Gundersen synes de lokale heltene er ungdommen som står på i oppryddingsarbeidet. Å finne omkomne etter katastrofen et par måneder etter var dagligdagse opplevelser.
Og det er naturlig at bånd blir knyttet mellom utsendingene fra Røde Kors og de lokale helsearbeiderne.
– Vi jobber sammen i team, og står på for hverandre når det trengs. Nødteamet er i høyeste grad internasjonalt med fagfolk fra hele verden.
– Jeg er stolt av og glad for å kunne være med i det arbeidet Røde Kors gjør. Jeg får brukt kunnskapene mine på en helt annen måte enn jeg gjør her hjemme, avslutter intensivsykepleieren med mer enn 20 års erfaring fra SØF.

Artikkeltags