På sommeren i fjor kjøpte Østfold Bygg- og Vindusrestaurering bygningene i Terje Søland AS' konkursbo av banken, og flyttet sin virksomhet fra Sundløkka til Lisleby.
Akkurat nå om dagen er man i full sving med restaureringen av vinduene i Bygdøy kongsgård, men siden etableringen i 1993 har firmaet bidratt til restaureringen av mange staselige bygninger.

Mange tunge bygg

– De første skikkelige store jobbene på restaurering var Victoria terrasse og Akershus festning på slutten av 90-tallet. Kundeservicesenteret på Sentralbanestasjonen, som var ferdig til OL i 1994, var også en stor jobb. Men her var alt nytt, forteller Per Andreas Christensen, daglig leder, og en av firmaets tre eiere. De to andre er Rune Andersen og Terje Furustøl. I tillegg har man to ansatte.
For Terje Furustøl er flyttingen til Lisleby litt som å komme «hjem igjen».
– 17 år gammel begynte i lære i disse lokalene, hos Lars Søland & Sønner, og var her i 13 år, inntil vi startet opp vårt firma. Husker timelønnen var 17 kroner timen, minnes han.
Hovedmarkedet for firmaet har blitt Oslo-regionen.

– Mye å ta vare på

– Oslo har jo mange flotte verneverdige bygninger, i tillegg til at det er restriksjoner på hva man får gjøre av bygningsmessige endringer i store deler av byen. Her i Østfold er man ikke så nøye på det, smiler Christensen.
De store, tunge jobbene, kommer som oftest som oppdrag fra store hovedentreprenører på restaureringssiden. Skanska er for eksempel en viktig oppdragsgiver.
– Nylig avsluttet vi en stor jobb for nyåpnede Nasjonalbiblioteket.
– Vi demonterte alt av inventar. Lagret det midlertidig, og monterte opp igjen. I tillegg ble det mye supplering av ting som manglet. Ei hylle i samme stil der, en listestump lik gammel profil der, og så videre, sier Christensen.
Domus Academica, bygd i 1852 og mer kjent som Universitetets «Urbygningen», var også en fin jobb. Etter restaureringen ble den kåret til årets bygg 2004.

Ikke noe for lite

– Her var det både restaurering av gammelt, og kopiering av nytt i gammel stil, forteller han.
Selv om firmaet lever av de store oppdragene, er lokale kunder med småjobber like velkomne innom.
– Mange har blitt bevisste på å ta vare på for eksempel gamle vinduer. Og kvaliteten er ofte veldig bra. Nytt kitt og fiksing av beslag, er ofte alt som skal til. Samtidig kan vi for eksempel sette inn isolerglass, og frese ut for tetningslister. Leter noen etter en gammel profil på listverk, er det noe vi kan høvle, forteller Terje Furustøl.
– Og så lager vi selvfølgelig det meste også av nytt. For eksempel hyller og skap i spesialmål, avslutter han.