– Mamma, hvor gamle er kanonene? Lukas Quarré-Eggen (8) kikker bort på mamma Elisabeth (44) mens han og skolekompis Trym Kuhnt-Dyrdal (8) venter spent på svar.

De har akkurat stått og kikket ut over vollen mot Vaterland og fantasert om hvordan det var da kanonene sto parate til å brukes. For guttene er det spennende å tenke på hvordan det var i gamle dager.

Men de har ikke klatret på kanonene.

– Nei, jeg så det sto en advarsel der, sier Lukas og peker på de nye skiltene som er satt opp på samtlige lavetter (treunderstellet under selve kanonene).

Bakgrunnen er at én av dem regelrett kollapset forrige torsdag på grunn av forfall og råte. Flere er etterpå fjernet, og også resten kan forsvinne i løpet av to år.

Gjengen kommer fra Oslo, men familien Quarré-Eggen har hytte i Fredrikstad og er her på sommerferie.

– Guttene er vokst opp med Fredrikstad som sommerby, sier hun. Denne gangen er også kameraten Trym med.

– Vi må på modelljernbanemuseet, og så er det rett til kanonene, sier Elisabeth om interessen.

– Utgjør mye av historien

FB intervjuet festningsforvalter Karin-Elin Berg tidligere denne uken, som da ikke kunne garantere at kanonene er trygge. Hun minnet samtidig om at de ikke er klatrestativer. To stykker ble fjernet ganske umiddelbart etter hendelsen, mens de øvrige ble beskrevet som «i ålreit stand». Likevel:

– Hvilke alternativer er aktuelle?

– Nei, det kan bli å fjerne dem.

– Alle?

– Ja.

Hyttefolket fra Oslo hadde ikke fått med seg diskusjonen som har gått om kanonenes skjebnen, men på spørsmål om hva de syns om muligheten for at kanonene blir borte, er Lukas og Trym enige:

– Det er jo kjempesynd, sier de og ser på hverandre.

Elisabeth er enig.

– De utgjør mye av historien her, sier hun.

– Forsvarsbygg har penger

Det vrimlet av folk i hele Gamlebyen i solskinnet lørdag, og blant annet utenfor Bastion 5, hvor kanoner står på rekke og rad, var det mye folk som nøt både utsikt og historie.

Litt lenger bort i gaten møter vi Toril Ørseng fra Ullerøy sammen med mannen.

– Det vil være veldig trist om de blir borte, de er virkelig verdt å ta vare på.

Når hun hører at prisen for å reparerer hver og én er på 70.000 kroner, mener hun det ikke er noen hindring.

– Forsvarsbygg har nok penger til det, mener hun. De siste årene har besøkene i Gamlebyen vært færre, men mens mannen var i Forsvaret, nettopp i Gamlebyen, var hun her langt oftere, forteller hun.

Og kanonene – det ønsker hun i hvert fall skal bli.