VG: Fyrlykta frister med vervepremier

Tollboden: Stiftelsen Fyrlykta holder til på Tollboden i Fredrikstad. Nå er stiftelsen, som tilbyr private barnevernstjenester, i myndighetenes søkelys.

Tollboden: Stiftelsen Fyrlykta holder til på Tollboden i Fredrikstad. Nå er stiftelsen, som tilbyr private barnevernstjenester, i myndighetenes søkelys. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Stiftelsen Fyrlykta gir ut pengepremier til dem som klarer å verve fosterhjem.

DEL

Det skriver VG søndag.

Tidligere denne uken har avisen skrevet om hvordan stiftelsen, som har hovedkontor i Fredrikstad, har kommet i myndighetenes søkelys. Fredriksstad Blad har på bakgrunn av dette også omtalt saken.

Nå fremkommer det altså at stiftelsen lokker med vervepremier til dem som klarer å skaffe fosterhjem. Det viser et dokument som VG har fått tilgang til.

10.000, 5.000 og 1.500 kroner

Det er underskrevet av Fredrikstad-mannen Morten Hauge. Han har i en sms til FB i en sms fortalt at han er suspendert fra stillingen som daglig leder og kan ikke uttale seg.

Det er eksisterende fosterhjem som kan få pengepremie hvis de rekrutterer nye fosterhjem og beredskapshjem til Fyrlykta.

10.000 kroner tilbys dem som skaffer forsterket fosterhjem som varer i tre måneder, ifølge VG.

5.000 kroner tilbys dem som rekrutterer beredskapshjem til stiftelsen.

I tillegg til dette kan de som arrangerer såkalte «Fyrpartyer», vervearrangementer, få 1.500 kroner.

Skal granskes

– Jeg har aldri hørt om at ideelle virksomheter har brukt vervepremier for å finne nye fosterhjem. Dette er veldig overraskende og helt ukjent for meg, sier May Lisbeth Smeby, leder for organisasjonen Ideelt barnevernsforum, til VG.

Stiftelsen Fyrlykta er en ideell organisasjon. Dette er det imidlertid sådd tvil om nå etter VGs artikler.

Avisen skriver at Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har bestilt en ekstern vurdering av hvorvidt stiftelsen er ideell eller kommersiell.

Ideelle organisasjoner har ikke samme krav til å betale skatt som kommersielle. Fyrlykta har fått utbetalt millionbeløp fra staten for sine barnevernstjenester og har samtidig tatt ut store overskudd og millionlønninger, ifølge VG.

Bekrefter vervepremier

Smeby fremholder overfor avisen at vervepremier kan være aktuelt for noen, men ikke for dem som driver i fosterhjemsbransjen.

– Det virker ikke helt riktig. Det å være fosterhjem er så alvorlig at det må gjøres på en annen måte. Slik verving høres nesten ut som man selger og kjøper noe, sier Smeby.

Stiftelsen Fyrlykta forklarer til VG at vervepremier er mer effektivt enn markedsføringskampanjer og annonsering.

– Fyrlykta har vervet familier på denne måten siden desember 2014. Begrepet du trekker inn her «fest», er misvisende. Dette er et informasjonsmøte, sier Jørgen Fredheim, fungerende daglig leder i Fyrlykta, til avisen.

– Vervingsmåten er helt vanlig for alle som jobber med det samme som oss. Vi snakker ikke her om å «bare velge noen». Dette er bare begynnelsen for å komme i kontakt med foreldre som har tenkt på å bli fosterhjem eller beredskapshjem. Deretter starter en lengre prosess for å finne ut om foreldrene, boligen, nærmiljøet og så videre er egnet.

Artikkeltags